Jaffelin St-Aubin 1.cru Sur Gamay 2016

Jaffelin lager kanskje mindre kjente viner enn andre vinhus fra Montrachet området, men kvaliteten er mer enn god nok og prisen på vinene er absolutt fordelaktige. Jeg sitter igjen med en fin fornemmelse av å ha oppdaget en frisk og behagelig vin.

–  –  –

Maison Jaffelin holder til i hjertet byen Beaune i Burgund av Côte des Blancs, mellom Chassagne og Puligny, ikke langt fra Montrachet. Vinhuset ble grunnlagt i 1816 av Charles and Henri Jaffelin og selv om det i dag er et av de minste av de store husene i Burgund lager de viner som setter sine positive spor i smaksløkene. De vinifiserer og modner vinene i sentrum av Beaune i kjellere fra det tolvte århundre, og opprettholder de tradisjonelle metodene som blant annet vertikale presser. De eier ikke egne marker, men kjøper inn druer fra utvalgte produsenter og lager ca 30 000 flasker i året hvorav 7 hvite viner, 11 røde og 2 crémants. Druene kjøper de fra små landsbyer som Rully, Santenay, Monthélie, Fixin og også Beaune, Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges og Chambolle Musigny.

Maison Jaffelins marker. foto @ Maison Jaffelin
Vinhuset holder til i sentrum av Beaune. foto @ Maison Jaffelin

Som en liten mini-introduksjon til Burgund kan det sies at kvalitets-klassifiseringen er delt opp i 4 hovedkategorier; Regional, Village (landsby), Premiere Cru/1er Cru og på topp Grand Cru. Det har vært drevet vindyrking her i over 2000 år, og de viktigste druene som dyrkes er Chardonnay, Pinot Noir og Gamay. Burgund er delt inn i flere underområder; Côte d’Or (gullåsen) i nord med Burgunds beste vinmarker, Nièvre, Saône-et-Loire og Yonne. Området deles i Côte de Nuits (mest rødvin) og Côte de Beaune (mest hvitvin). De mest berømte rødvinslandsbyene, som Chambolle, Gevrey og Volnay, ligger i nord.

Vinen St. Aubin kommer fra Côte de Beaune mellom Chassagne Montrachet og Puligny Montrachet i den sørlige delen av Burgund. «Sur Gamay» er navnet på vinmarken. Jaffelin har kvinnelig vinmaker, Marinette Garniere, som er utdannet ønolog ved institutet Jules Guyot på Université de Bourgogne. Hun har tidligere jobbet for Domaine Bouchard Père et Fils og Méo-Camuzet, men siden 2011 har hun laget vin for Jaffelin.

fakta
– hele 87% av produksjonen eksporteres, i hovedsak til USA, Canada, Japan og Nederland
– første årgang av denne vinen var i 2011
– vinene produseres som vegan viner
– Javellin lager kun viner på Chardonnay og Pinot Noir
– nesten hele produksjonen av denne vinen kommer til Norge

Markene til St-Aubin 1.cru Sur Gamay merket i rødt.

vinifikasjon
Vinen er laget på 100% Chardonnay, høstet for hånd og presset direkte med pneumatisk trykk. Mosten får 16-22 dagers masserasjon, naturlig gjæring i franske eikefat, hvorav 30% er nye. Vinen omstikkes (bâtonnage) under fermenteringen. Videre modnes vinen i 10 måneder.

smaksnotater
Jeg skal ikke påberope meg stor kjennskap til produsenten, har kun smakt denne ene vinen deres. Men den falt til gjengjeld straks i smak og flaske nr. 2 bekreftet bare førsteinntrykket. Umiddelbart er den svært frisk og fint balansert  med deilige, leskende, smaker av nøtter, pære, ananas, sitrus med en fin fedme og god intensitet. Smakene avrundes med en oppløftende friskhet!

Saint Aubin er en ung vin som drikkes best innen 4-7 år, temperert til 14° C. Prøv den til grillet breiflabb med paprikasaus eller tipp topp fiskesuppe. Nam!

Jaffelin St-Aubin 1.cru Sur Gamay 2016

Maison Jaffelin