Gylden kylling med salsa verde

Denne nye kyllingretten som jeg fant oppskriften på hos Food&Wine var vanvittig god i kombinasjon med rødvinen fra Stella di Campalto. Vinen er ikke billig men den gikk som hånd i hanske til denne kyllingretten! Opprinnelig var oppskriften kun på kyllinglår, men jeg kjøpte like godt en hel Stange kylling og fikk i tillegg kokt kraft på skroget til senere bruk.

–  –  –

til 4 personer

1 hel kylling
2 sitroner
10 salvieblader
5 hvitløksfedd
4 ss usaltet smør
3 ss ekstra virgin olivenolje
1 ss hakket timian
1 ss hakket oregano
1 ts knust rød pepper
6 laurbærblader
salt

Del kyllingen i passe store biter og lag en lomme under huden på hver del og fyll hver med 2 salvieblader, 2 skiver hvitløk og 1 skive smør. Legg de i en stor bolle bland sammen med revet sitronskall, finkuttet hvitløk, urter, knust rød pepper og olivenolje. Hell blandingen over kyllingen og gni den godt inn. Dekk til med plastfolie og sett i kjøleskap i minst 2 timer eller over natten.

Salsa Verde
2 sitroner
2 dl extra virgin olivenolje
1 neve oregano
1 neve mynte
2 hvitløksfedd
2 ansjosfiléer
1 ts kapers
1 ts maldonsalt

Forvarm ovnen til 230°C. Legg et bakepapir på en bakeplate og spre litt olivenolje over papiret. Skjær tynne skiver av sitronene og legg de i et jevnt lag over brettet og stek i ovnen 16 til 18 minutter. De skal bli lett brent, men pass på så de ikke blir forkullet! Når ferdig ta de ut av ovnen og la de avkjøle i 5 minutter. Skjær skivene i biter på 1 cm. La ovnen stå på men reduser varmen til 200°C.

Ha oregano og mynte i et litermål med hakket hvitløk, ansjos, kapers, 1 ts salt og olivenoljen, mos med en stavmikser til en jevn pasta. Rør til slutt inn den hakkede sitronen.

Varm opp en stor ildfast panne med litt olivenolje. Krydre kyllinglårene jevnt over med maldonsalt, ha over revet sitronskall og finhakket hvitløk. Legg kyllinglårene med skinnsiden ned i pannen og dekk til med en annen stor panne eller lokk tynget ned med en tung vekt. Stek kyllingen over moderat varme til skallet er gyllenbrunt og sprøtt, ca 15 minutter. Ta bort vekten og snu kyllingen men la den ligge i pannen. Ha i laurbærbladene og stek i ovnen på 230°C i ca 30 minutter til kyllingen er gyllenbrun og gjennomstekt. Kast laurbærbladene. Ha kyllingen over på et fat og server med salsa verde og ris kokt med litt revet sitron i.

Jeg hadde plukket frem en gammel kjenning, Stella di Campaltos sin Rosso (100% Brunello) som med sine 7 år på baken skulle vise seg å være i en svært god modningsgrad nå og ikke minst perfekt til denne retten. Dens eleganse og saftighet bare omsluttet maten men ga den også det lille ekstra puffet som gjorde hele måltidet fullkomment! Nå ser jeg at den ikke er å få tak i lenger og den er uansett i det øvre sjiktet prismessig, men får du sjansen til å kjøpe en flaske av denne vinen anbefales den varmt. 2014 virker å være i et godt drikkevindu nå så jeg anbefaler å ikke holde denne så veldig mye lenger. les også om Stella di Campalto Brunello di Montalcino 2008.

Et annet, rimeligere vinforslag til denne retten må være den fine Antonelli Montefalco Rosso 2018 (180.-kr). Det er en saftig og sødmefull, god vin som også vil gå godt til kyllingen.