Antonelli Montefalco Rosso 2018

I 140 år har familien Antonelli drevet gården San Marcos, de lager ærlige og spesielt gode viner en bør stifte bekjentskap til. Kanskje spesielt deres Montefalco Rosso som er intet mindre enn en super vin til en svært rimelig penge (180.-).

–  –  –

Antonelli San Marcos er en familie-eid eiendom som har en 500 år gammel historie som i starten var den eid av biskopen i byen Spoleto. Selv om det var dyrket vin på gården i mange år var det ikke før i 1979 at det ble tappet egen vin her. Gården finner du i Montefalco i vinregionen Umbria kun 30 minutters kjøretur sør fra Assisi eller knappe 2 timers kjøretur nord for Roma.

Eiendommen kom i familien Antonellis eie i 1881 da Francesco Antonelli kjøpte den, men i dag er det Filippo Antonelli som driver gården. Han var egentlig tiltenkt en fremtid som advokat, som 4 tidligere generasjoner i familien, men som han forteller; «Jeg ble født og bodde i Roma, og i barndommen tilbrakte jeg hver september måneden i Montefalco. Jeg ble forelsket i stedet, så etter gymnaset bestemte jeg meg for å studere jordbruk i stedet for jus.» Som sagt så gjort, etter han ble ferdig med studie som agronom, tok han over gården i 1986.

Gården har i dag 52 hektar vinmarker og produserer omlag 300 000 flasker per år. De dyrker hovedsakelig innfødte druesorter som Grechetto og Trebbiano Spoletino (hvitviner) og Sangiovese, Sagrantino og Moltepulciano (røde). Jordsmonnet, leirholdig og rik på kalkstein, har forskjellige geologiske opprinnelser og kombinert med det unike klimaet tilfører dette intense og varierte nyanser til vinene. Åsene i Montefalco er fredet og uberørt, omgitt av skog og med et ideelt mikroklima for vinstokker og oliventrær. Antonelli bruker kun egne druer og driver 100% økologisk og biodynamisk siden 2009. Kjellerne deres er underjordiske og designet for gravitasjonsvinifisering, hvor de pressede druene faller ned i gjæringstankene og bunnfallet filtreres ut ved tyngdekraft. Gården består også av skog, olivenolje, griser, agroturisme, matlagingskurs og trøffeljakt, alt dyrket økologisk.

Villa Antonelli. Foto ©️ Antonelli

2018 var et kjølig og regnfullt år. Noe som førte til hardt arbeid på vinmarkene for å beskytte druene mot peronospora. Å forhindre peronospora på økologiske og biodynamiske marker er en av de vanskeligste oppgavene de møter i regntider. Sommeren var ikke varmere enn gjennomsnittet, men heldigvis var september både varm og tørr.  Både Sagrantino og Trebbiano Spoletino er sent modne sorter som vanligvis høstes i oktober, så september varmen var avgjørende for Montefalco-området. Druene ble derfor høstet sunne og friske, til rett tid.

fakta
– første årgang av denne kom i 1979
– gode årganger er 2008, 2011, 2014, 2015 og 2016
– 30% av produksjonen eksporteres  i hovedsak til USA, Tyskland, Sveits, Norge, Belgia Kina og Japan

Flaggskipet Sagrantinoen og Grechetto vinen deres er også verd å legge merke til. Flotte viner begge to.

vinifikasjon
Rossoen er laget på 70% Sangiovese, 15% Sagrantino og 15% Montepulciano. Vinmarkene ligger på mellom 300 og 400 meter med sørlig og sørvestlig eksponering, og de forskjellige druene høstes separat fra Antonellis økologiske og biodynamiske vinmarker i Montefalco. Sangiovese ble høstet de siste ti dagene i september, mens Montepulciano og Sagrantino i første halvdel av oktober.

Druene presses forsiktig, fermenterer på 28º C og får 2-3 ukers maserasjon før vinene blendes og modnes i 12 måneder på 25HL eldre botti. Blenden hviler i 6 måneder på sement-tanker før tapping på flaske.

smaksnotater
Montefalco Rosso 2018 er en saftig godsak som smaker av blå plommer og modne bær. Den minner noe om Petterøs rulletobakk på duft, som også gjenkjennes på smak sammen med noe røkt paprika. Saftig og sødmefull, fersk frukt med et behagelig bitt i tanninene og med en tørr utgang. Absolutt en frisk og klar, godt laget vin som appellerer til smaksløkene så det holder. Den gikk utmerket ned en fredagskveld til hjemmelaget pizza, eventuelt ville jeg ha snekret en avocadopasta med knasende god kylling til den. Da er det bare å temperere vinen til 16º C og nyte. Den drikker usedvanlig godt nå men kan også lagres i opptil 10 år.

PS! Har du en 2011 årgang av denne i kjelleren er du heldig, den drikker i følge vinmakeren eksepsjonelt godt nå!

Antonelli Montefalco Rosso 2018

Antonelli San Marco