Grosjean Petite Arvine Vigne Rovettaz 2016

Ikke bare er dette en særdeles god vin, men 2016 er i tillegg produsentens beste årgang på over 50 år! Når denne blir tilgjengelig på slippet nå på fredag (7/7) kan det være greit å sikre seg et eksemplar eller to. (kun 120 flasker kommer på slippet!)
–  –  –
Vingården Grosjean ligger vakkert til på grensen mellom Saint Christophe og Quart omtrent 2,5 timers kjøretur rett vest av Milano, i vinregionen Valle d`Osta (den minste i Italia). Siden 1781 livnærte familien seg på storfedrift samtidig som de de kultiverte vindruer og kastanjer om sommeren. I 1969 bestemte Dauphin Grosjean seg for å starte vinproduksjon på druene de allerede dyrket, en satsning som skulle vise seg å bære frukter. Vinene hans ble raskt kjent og produksjonen har bare ekspandert siden.

I dag er det sønnen, Vincent, som driver gården som nå har blitt 15 hektar stor med en årlig produksjon på 130 000 flasker. Driften på gården har vært økologisk siden 1975 og det brukes bare organisk gjødsel, kun naturlig gjær, ingen plantevernmidler eller herbicider. De dyrker flere forskjellige druesorter som de lokale, og kanskje litt mer ukjente druene som; Fumin, Cornalin, Petit Rouge, Mayolet, Vuillermin, Premetta og Petite Arvine, mens av de internasjonale finnes det Pinot Noir, Gamay, Chardonnay og Muscat.

fakta
– 30% av produksjonen eksporteres hovedsakelig til USA, Europa, Japan, Australia og Brasil
– de eldste vinrankene er 50 år gamle (Pinot Noir) mens vinrankene til Petite Arvine er 30 år gamle

foto © Grosjean

vinifikasjon
Vinrankene til Petite Arvine vokser på 550 meter høyde i vinmarken Rovettaz. Her er vinmarken ganske bratte (<70% helling) med tørr, sandaktig og litt kalkholdig jordsmonn og sørlig eksponert mot solen. Klimaet er tørt, varmt og endel utsatt for vind. 70% av vinen har fått 6 måneder på rustfritt stål, på bunnfall, mens 30% har fått 6 måneder på barrique. I begge tilfeller utføres batonnage to ganger i uken mellom november og desember.

smaksnotater
Dette er en fin og aromatisk, innbydende og frisk vin med flotte smaker av grapefrukt og lime. Den er pent balansert og med god lengde på smakene. Egentlig særegne smaker som sammen med fylden og friskheten er perfekt som følge til retter som kongekrabbe med rigatoni eller til den lille forretten, torsk med appelsinsaus. Du kan forvente at den kan lagres i minst 5-8 år. Server den temperert til 12-13° C.

Grosjean Petite Arvine Vigne Rovettaz 2016 (best# 7708701)

Grosjean Frère