Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2017

S.A Prüms er en velkjent gård som har laget vin i Moseldalen i omlag 200 år. Gården ble grunnlagt av Sebastian Alois Prüm men det var først da Raimund Prüm tok over i 1971 at vingården utviklet seg til å bli en av de mest fremgangsrike vinhusene i Mosel. Siden 2017 er det hans datter, Saskia, som har tatt over driften. Gården ligger en halvtimers kjøretur nord for en av Tysklands eldste byer, Trier, langs Mosel-elven.

Vingården inkluderer berømte vinmarker som Wehlener Sonnenuhr og Graacher Himmelreich. Graacher Himmelreich ligger ikke klangt unna Wehlener Sonnenuhr men stilen på vinene er ganske forskjellige. Himmelreich har mye mer tilkomst av vann i jorden og en mer blanding av blå og grå skifer som gir vinene friske smaker av sitrus og nektarin mens Sonnenuhr smaker mer av gule, modne, frukter. Vinene fra Graacher Himmelreich har en fantastisk friskhet og veldig fin syrestruktur sammen med en sammenblandet med en lett sødme. Graacher er også vanligvis mer tilgjengelige når de er unge. En vin som fint kan kombineres med krydrede eller salte retter.

2017 var Saskias første år med hovedansvar for vineriet, et år som skulle vise seg å bli et utfordrende år lage vin. Våren startet med mye frost som reduserte drueutbytte med opptil 60 prosent og på sommeren vekslet været mellom varmebølger, kraftig regn og hagl. Likevel klarte hun å lage noen utmerkede viner, spesielt fra Wehlener Sonnenuhr, hvor familien har 15 hektar med vinstokker.

Vinmarkene Wehlener Sonnenuhr. foto ©️ SAPrüm

smaksnotater
Spätlese kan først høstes minst syv dager etter den offisielle høststart, og skal ha minimum 76-86 °Oe.  2017 årgangen er en flott vin som er noe slankere og friskere enn 2016 årgangen. 2017 har en lettere sødme som oppleves mer elegant, leskende frisk og syrlig med floral og mer integrert sødme. Smakene av modne epler, grapefrukt, pære, honning og lime, alt pent balansert og med et lett preg av salt. En leskende og lettdrikkelig vin.

Jeg smakte den til nybakt eplekake med karamellis til. Superdigg! Den vil også passe godt til sitronpannacotta med pasjonsfrukt og hippenkjeks eller lett krydrede asiatiske retter. Luft den gjerne minst i en halvtime og server den relativt kald, ca. 8-9º C.

Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2017

Weingut S.A.Prüm