Farge Saint Joseph Terroir de Granit 2018

Rhone vin på budsjett! Her får du mye god vin for pengene (265.-)! Lekker og elegant vin med fin dybde, leskende, silkeaktig tekstur, fine tørrstoffer,  svært god balansert frukt mot et fruktig og friskt syrespill. Vinen nærmer seg utsolgt men det kommer forhåpentligvis en ny forsendelse av denne årgangen, hvis ikke er det bare å være klar til 2019 årgangen kommer!

– – –

Thomas Farge tok over familiegården etter sin far, Guy, i 2017 som så sent som i 2007 begynte å produsere viner under sitt eget merke. Siden 1980 da Guy selv tok over etter sin far, solgte Guy druene til Cave de Tain (hvor han jobbet) og siden hos Delas. I dag er det altså hans sønn, Thomas Farge, som viderefører arven og som allerede i sin første årgang lager ekstremt gode viner. Gården finner du i byen Saint Jean de Muzols en times kjøretur rett sør for Lyon i hjertet av Cote du Rhone.

Her produserer de syv AOP-kuvéer, i hovedsak Syrah for de røde og Marsanne, Roussanne og Viognier for de hvite vinene. En Cornas, tre røde Saint-Joseph, en hvit Saint-Joseph; en Saint-Péray; en Condrieu og to IGP-kuvéer, Pays d’Ardèche-viner i rødt og hvitt. Totalt er produksjonen 80 000 flasker på 21 hektar vinmarker. Domaine Farge er HVE (Haute Valeur Environnementale) sertifisert og blir snart også organisk sertifisert. «Terroir de Granit» kommer hovedsakelig fra steder i Aubert, La Roue og rundt vingården i Saint-Jean-de-Muzols.

fakta
– gode årganger er 2015, 2017, 2018
– 40% av produksjonen eksporteres i hovedsak til Sverige, Norge, Danmark, Belgia, Danmark, USA og Canada

Det er lite plass mellom rankene til traktor så hest blir brukt for å ploge. foto ©️ Guy Farge

vinifikasjon
Druen er 100% Syrah som gjærer i 3 måneder på ståltanker og modner i 12 måneder på eikefat og ytterligere 3 måneder på ståltanker etter tapping. Til slutt får den 6 måneder flaskemodning. De jobber organisk, bruker naturlig gjær og veldig lite sulfitt. Under gjæringsprosessen går vinen gjennom 3 faser; kulde-stabilisert maserasjon, daglige pump-over og ettergjæring, en 2 til 3 ukers prosess med maserasjon. Under modningen bruker de en blanding av gammel og nyere franske eikefat på 400 liter. Temperaturen varierer mellom 10 og 16 grader.

smaksnotater
Lekker og elegant vin med fin dybde, leskende, silkeaktig tekstur, fine tørrstoffer, svært godt balansert frukt mot et fruktig og friskt syrespill. Flotte smaker av skogsbær, modne bringebær, oliven, sort pepper, alt i harmoni. God og lang ettersmak. En glad vin som drikker svært godt nå men som kan utvikle seg pent de neste 8 til 10 årene. Temperer vinen til 16º C og drikk den gjerne til lammecarrè med jordskokkpurrè eller drikk den alene og bare nyt den til det fulle.

PS! Vinen nærmer seg utsolgt men det kommer forhåpentligvis flere av denne årgangen, hvis ikke er det bare å ligge klar til 2019 årgangen kommer!

Farge Saint Joseph Terroir de Granit 2018

Vigneron Guy Farge