Dom. de La Cote Sta. Rita Hills Pinot Noir 2013

Domaine de la Còte har kun 10 års fartstid og er en ganske ung, men lovende, gård. Med sine fine Pinot Noir viner har de fått en god start.

–  –  –

Du finner Domaine de la Còte i byen Lompoc, California, to og en halv times kjøretur nordvest fra Los Angeles. Sashi Moorman og Chris King oppdaget gården i 2007 hvorpå de begynte å utvikle den ved blant annet å replante og legge om driften til organisk produksjon. Gården ble senere (2013) kjøpt Raj Parr og Sashi Moorman. Så sent som i år ble gården biodynamisk sertifisert.

Gården er satt sammen av 6 forskjellige vinmarker (Memorious, Bloom Field, Siren’s Call, Clos Juliet, La Côte og Sta. Rita Hills) på en høyde, 700 meter over Santa Ynez-elven på vestsiden av Sta. Rita fjellene. Selv om Sta. Rita Hills er lokalisert nært breddegraden 34° nord og er nærmere ekvator enn noen annen europeisk vinregion, holdes dagtemperaturen her i sjakk av de kjølige vindene fra havet. Tåken fungerer også som en klimatisk moderator og senker temperaturen i de varme sommermånedene. På de 16 hektarene de eier lager de 5 forskjellige viner, alle på Pinot Noir druen. Totalt produserer de omlag 30 000 flasker i året.

fakta
– 20% av produksjonen eksporteres i hovedsak til Norge, Sverige, Canada og England
– 2015 sies å være den beste årgangen, så langt

Morgendis over Sta. Rita Hills. foto © Domaine de la Còte

vinifikasjon
Vinen er laget på deklassifiserte druer fra La Côte, Bloom Field og Memorious markene. Jordsmonnet er av 25 millioner år gammel silisium (silex) og kiselformet havbunn. Vinen gjæres med omtrent 50% hele drueklaser, får naturlig fermentering uten tilsetninger, i åpne betongtanker og lagres i 16 måneder på brukte Ermitage eikefat.

smaksnotater
Sta. Rita Hills Pinot er ikke den mest komplekse jeg har smakt men den er absolutt en meget morsom og god vin som drikker perfekt temperert til 15° C en varm sommerdag. Den minner meg i grunnen om Patrick Sullivans Jumping Juice Half Full, minus boblene. Den har de samme lette, leskende, friske, uredde, smakene av røde bær, lær og en klype kirsebær med god intensitet og fin frisk og fruktig, passende lang, ettersmak.

Drikk den innen 7-10 år, og gjerne til kyllingklubber med asiatisk barbecuesaus eller bare nyt den alene til kontemplasjon!

Dom. de La Cote Sta. Rita Hills Pinot Noir 2013

Domaine de la Còte