Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2012

Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2012 er et funn! Det er ikke en tilfeldighet at den har fått 96 poeng i Decanter eller at den havner på siden her nå. Den er nemlig strålende god og fåes kjøpt til en overkommelig pris 340.- kr. Det er uten tvil en av de bedre Brunelloene som er å få tak for øyeblikket.

–  –  –

Col d’Orcia er en av de eldste vinprodusentene i Montalcino som går helt tilbake til 1700 tallet og har siden 1973 vært eid av Marone Cinzano-familien under Grev Francesco Marone Cinzano. Eiendommen ligger flott til ved Sant’ Angelo Scalo med utsikt over elven Orcia, med fin soleksponering mot sør/vest. Kjører du bil til gården tar det omtrent 2 timer å kjøre sørover fra Firenze, eller 2 timer og 45 minutter nordover fra Roma.

Fra 2013 årgangen har gården vært 100% økologisk sertifisert og de driver tradisjonell produksjon på en høyde 300 m over havet. Mange mener at de beste druene nettopp kommer fra vinmarker som ligger mellom 300 og 500 meter over havet. Col D`Orcias produksjon er på 800 000 flasker per år på 143 hektar vinmarker, hvorav 106 er dyrket med Brunello på 25-30 år gamle vinranker. Brunello kan kun lages innen den lille kommunen Montalcino med sine 15×15 km.

Det er ikke alltid lett å vite hvilke årganger som er gode men Wine Spectator har en fin oversikt. Ellers er informasjonen fra gården at 2009, 2011 og 2014 årgangen er mer klar for å drikkes tidlig, mens 2010, 2012, 2015, 2016 som er godt balanserte årganger, trenger gjerne mer lagring.

fakta
– 55% av produksjonen selges til mer enn 70 land, USA, Sverige, Norge, Russland, Canada, Japan, Hong Kong m.fl.
– De dyrker druer som Sangiovese, Moscadello (Moscato bianco), Ciliegiolo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Petit Verdot, Pinot Grigio og Chardonnay..

foto © Col D`Orcia

vinifikasjon
Druene plukkes for hånd og selekteres nøye. Fermenteringen skjer med skinnkontakt i omtrent 18-20 dager, med en temperatur på 28° C i 15 000 liter rustfrie ståltanker. Deretter får vinen 3 års modning på 2500, 5000 og 7500 liters slovenske og Allier-eikefat og 1 års modning på flaske lagret i en kjeller på gården.

smaksnotater
Selv om det var et varmt år med lavt utbytte og stor konsentrasjon i druene, har de klart å lage en spesielt god årgang med en så utrolig ren og presis frukt at det er en fryd. Det er en perfekt balansert vin med elegant dybde i smakene hvor jeg gjenkjenner blå plommer, kirsebær og nøtter. Tanninene er som silke og avslutningen er frisk med deilig dybde i smakene. En av de beste vinene herfra.

Selv mener jeg at 2012 drikker veldig bra nå, men vil utvilsomt ha godt av å lagres videre, gjerne i opptil 20 år.

Temperer vinen til 16-18° C og drikk den alene eller til lammecarè med jordskokkpurè eller kje/lamme-gryte.

Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2012

Col d`Orcia