Chassagne Montrachet 1 er Cru Les Macherelles 2011

Les Macherelles 2011-1

Ikke akkurat en billig vin, og kanskje en av de dyreste jeg har anbefalt her på siden, men kommer ikke unna en klar anbefaling på den.

Roux Père & Fils ble etablert i 1885 og er blant Burgunds 10 største vinmarkseiere med ca 70 hektar vinmarker fordelt på 56 ha i Côte de Beaune, 5,50 ha Côte de Nuits og 9,50 ha i Côte Chalonnaise. De produserer viner fra 13 forskjellige landsbyer på alle nivåer fra Bourgogne til Grand Cru. Selve vingården ligger i Saint Aubin og samt flere andre steder i Côte de Beaune kan de skilte med flere av de aller beste vinmarker. Stilen er klassisk med ren og nesten puristisk frukt, klassisk fatbruk og viner som kun vil bli bedre med lagring.

Chassagne Montrachet er kjent som en av Burgunds mest klassiske hvitvins-kommuner. Vinmarken Les Macherelles har 1er Cru Status og ligger som den første vinmarken nord for byen Chassagne. Vinene herfra gir mineralske og stramme viner som skyldes den høye andel av kalk og leire i jordsmonnet. Vinmarken gir lagringsdyktige viner som tåler minst 10 år i kjelleren.

Dom_Roux
Hovedhuset på gården
foto © Domaine Roux Pere et Fils

vinifikasjon
Druene (100% Chardonnay) høstes for hånd og presses forsiktig, før de gjæres på fat med bunnfallet i opptil 12 måneder (30% nye fat), før den omstikkes en gang og lagres videre i 2-3 måneder til på fat. Til slutt får den 3 års flaskelagring før salg.

smaksnotater
Kremet duft av nøtter, allehånde, fyldige og frisk. Allehånde? Hvordan lukter allehånde liksom? Etter sigende er det en nelliklignende lukt og smak med antydning til litt muskat, ingefær og kanel. Muskat kan jeg kjenne igjen hvis jeg prøver hardt, men ikke så mye nellik.

Det er på smaken, etter 2 timers lufting og temperert til 12° C, den overvinner meg. Balansen og konsentrasjonen er enormt god, noe som både overrasker og gleder. Rund, leskende og smøraktige smaker, en anelse tørket høy og honningmelon, med en lang og fin syrlig avslutning. Tørr utgang. Integrert fatbruk, rund og rik på smak.

Prøv gjerne vinen til hummersupper, torsk i potetsuppe eller søtpotetsuppe. Bare tanken på kombinasjonene gjør at jeg får vann i munnen, men det var ikke galt å drikke den alene uten mat heller;)

Chassagne Montrachet 1 er Cru Les Macherelles 2011

Domaine Roux Pere et Fils