Cavallotto Langhe Nebbiolo 2014

Det er egentlig litt rart at jeg ikke har trukket frem viner fra denne produsenten i Piemonte før nå. Jeg har nemlig satt stor pris på vinene deres over en lengre tid, spesielt deres Barolo Bricco Boschis, eller Vigna San Giuseppe, men nå sitter jeg altså her og koser meg med deres Langhe Nebbiolo i en superflott årgang!

–  –  –

Brødrene Guiseppe og Alfio Cavalotto er begge ønologer og sammen med Laura Cavalotto er de 4. generasjon som i dag driver gården Cavallotto. Den ligger vakkert til i Castiglione Falletto, midt i Barolosonen, omkranset av vinmarken Bricco Boschis. Cavallotto-familien har dyrket druer her siden 1929 og laget vin under eget navn siden 1948. Alt arbeid på gården gjøres for hånd og etter økologiske prinsipper, de bruker ikke ugressmidler eller kunstgjødsel og lar gress og urter vokse mellom vinrankene. De har 25 hektar vinmarker og produserer omtrent 100 000 flasker årlig.

2014 var egentlig den vanskeligste årgangen på over 20 år, men generasjoner med erfaring, hardt arbeid i marken og at de heldigvis fikk sol og varme i slutten av september, bidro til et godt resultat. I kjelleren vinifiseres vinene etter tradisjonelle metoder, selv om utstyret er oppgradert de senere årene. Fermenteringen skjer med naturlig gjærstammer i temperaturkontrollerte ståltanker. Langhe Nebbiolo lagres i 15-18 måneder, Barolo Bricco Boschis lagres i 3-3,5 år, mens Riservaene lagres i opp mot 5 år, i Botti.

Castiglione Falletto, foto © Cavallotto

vinifikasjon
Druematerialet er 100% Nebbiolo hentet fra Bricco Boschis, Vignolo, Codana og Pernanno markene. Druene destemmes før mosten fermenterer i 20-25 dager på sement-tanker med naturlige gjærstammer og en temperatur på 29°C. Drueskallene presses jevnlig ned i mosten og punch-downs og pump-over gjøres flere ganger daglig. Vinen lagres i 15-18 måneder på Slovanske eikefat (Botti) på 30-100 hl. Etter flaskelagring lagres den i kjelleren på gården i minimum 6 måneder før den lanseres.

smaksnotater
2014 årgangen av denne vinen er spesielt god, fruktig og fyldig. Mer enn det en vanligvis finner i en Langhe Nebbiolo. Samtidig har den en fint syrlig og lett preg og et bra tanninsk bitt som forteller meg at den er litt ung ennå, og kan dra nytte av å ligge i vinskapet i et par/tre år til. Vinen har fin dybde i smakene, kompleks, vibrerende syrlighet, med smaker av syrlige kirsebær, bringebær, eiketrær og tørkede blomster. Smakene sitter bra lenge i og vinen er en glede å drikke.

Det er absolutt en god matvin som jeg tempererte til 16º C og drakk til oksehale med fersk pasta. Anbefalt drikkevindu er fra nå til 2025. Tips: Kjøp en kasse og smak en flaske hvert år og opplev hvordan vinen utvikler seg.

Cavallotto Langhe Nebbiolo 2014

Cavalotto Tenuta vitivinicola Bricco Boschis

Cavalottos viner på Vinmonopolet