Blåskjellsuppe med safran og søtpotet

Inspirert av to av spoon.no sine oppskrifter kombinerte jeg de like godt til èn rett. Det viste seg å bli en svært så god lørdagsmiddag. Tallerknene ble slikket rene, ikke en smule var igjen. Når vi i tillegg fikk en sjelden og god, moden, Riesling til ble det en fullkommen smaksopplevelse.

–  –  –

til 4 porsjoner

suppe
1 kg friske blåskjell
3 stk sjalottløk
2 ss olivenolje
3 fedd hvitløk
2 gulrøtter
1 stk chili
0,5 gr safran
3 dl kremfløte
1/2 flaske tørr hvitvin
salt og pepper

Rens og vask blåskjellene og kast de som ikke lukker seg når du banker de mot kanten av kjøkkenbenken. Forvarm en jerngryte med litt olivenolje i. Finhakk hvitløk, sjalottløk, chili og kutt gulrot i terninger, ha i gryten og fres til det mykner. Hell i hvitvinen, la det koke opp småkoke til vesken er noe redusert. Skru varmen opp og ha i blåskjellene. Legg på lokk og la det småkoke til skjellene har åpnet seg. Ta ut skjellene av gryten igjen og ha i fløte, salt, pepper og safran. Kok opp til vesken begynner å tykne, legg blåskjellene tilbake og la de varme seg opp igjen i suppen.

søtpotet
3 store søtpotet
100g gresk yoghurt naturell
1 ss melis
1/2 sitron
2 ss rød pesto
1 dl olivenolje
salt og pepper
frisk dill

Ta av skallet til søtpotetene, skjær de i to og kok de til de nesten er gjennomkokt. Kjennes den myk men fast ut når du stikker en gaffel i de kan du helle av vannet og la de kjøle seg ned. Del de så i båter og vend inn i olivenolje, salt og pepper, legg de på en rist i ovnen med grillfunksjon på 210º C. Snu de en gang underveis og pass på at det ikke brenner seg.

Det var veldig godt å smaksette retten med en blanding av yoghurt, sitronsaft, melis, salt og pepper. Ha til slutt over rød pesto, frisk dill og server med ristede skiver av godt brød smurt inn med hvitløk og litt extra virgin olje.

Schäfer-Fröhlich Bockenauer Schiefergestein Riesling Halbtrocken 2014 var ganske enkelt en perfekt match til denne retten. Modenheten og syren i vinen gikk som hånd i hanske med den kremete og saftige smakene fra blåskjellsuppen og søtpotetene. Vinen er nok et eksempel på at det kan svare seg å lagre Riesling viner noen år. Selv etter lagring har den fremdeles en god syrlighet som balanserer flott mot den lette sødmen i vinen. Ønsker du en noe rimeligere (177.-) men velsmakende, tørr, hvitvin til kan jeg anbefale Wittmann Riesling Trocken 2019. Den ble også smakt til denne retten, en vin som jeg ofte tyr til fordi det er en god kvalitetsvin som jeg ofte har stående klar i vinskapet. Den er litt mer syresterk enn Schiefergestein men drakk også meget godt til retten.