Blankbottle Haan 2016

Selv om hele 6 nyheter fra denne kule produsenten fra Sør-Afrika nylig ble introdusert på det norske markedet, har jeg foreløbig kun smakt Haag 2016. Men det skal fort endre seg, for denne vinen var kjempegod!

–  –  –

Pieter Walser er ikke som andre vinmakere, han lager gjennomgående små til knøttsmå partier og halvparten av vinene lages det gjerne kun en årgang av. Alle mulige flaskeformater anvendes og de stemmer sjeldent med det man forventer at de skal inneholde. Syrah kommer i høye slanke rieslingflasker, pinot noir i bordeauxflasker og så videre. Du finner ikke informasjon om drueinnholdet på etikettene, Pieter ønsker at vinen skal bedømmes ut fra innholdet, ikke innpakningen. I tillegg har han selv designet etikettene, ganske kule er de også!   

BlankBottle har siden 2004 laget vin på en farm ved Sommerset West, en halvtimes kjøretur vest for Cape Town. Her produserer Pieter omlag 60 000 flasker i året uten å eie noen marker selv, alle druene kjøpes inn fra andre lokale produsenter. I 2017 årgangen plukket han omtrent 200 tonn druer fra 60 forskjellige vinmarker, noe som tok han 100 dager å plukke i tillegg til at han måtte kjøre 13 000 kilometer for å komme til alle markene! Kun med hjelp av sin assisterende vinmaker lager Pieter omtrent 35 ulike viner hvert år med druer forskjellige druer fra hele Sør-Afrika, alt fra Fernao Pirez til Cabernet.

Haan er også en av Pieters favorittviner. Den første årgangen av denne kom ut i 2016, men på grunn av andre oppkjøpere med mer penger kom på banen mistet han muligheten til å kjøpe druer fra en av markene, noe som igjen førte til at han ikke kunne lage vinen i 2017 og 2018. Heldigvis har han nå fått druene tilbake og vi kan forvente at denne vinen blir et fast medlem til Blankbottle-familien fremover. Det gleder jeg meg til!

fakta
– de beste årgangene er så langt 2015 og 2017
– vinrankene han henter druene fra er alt fra 10 til 30 år gamle
– 60% av produksjonen selges hovedsaklig til England, Tyskland og USA. Men også til Belgia, Norge, Sverige, Canada, Irland og Namibia!

Pieter Walser. foto © Blankbottle

vinifikasjon
Haan 2016 er laget på 80% Grenache Blanc fra 3 forskjellige vingårder i 3 regioner – Piekenierskloof, Wellington og Paarl, i tillegg til 20% Grenache Gris. Produksjonen er på moderate 400 liter, eller omlag 540 flasker. Alle hvitvinene fremstilles på samme måte for at man best skal gjenkjenne hvilke marker de enkelte vinene kommer fra. Druene presses i en gammel Vaslinpress, uten noen form for tillegg før vinen spontan-gjærer og så får 11 måneders modning på franske eikefat.

smaksnotater
Etter en time på karaffelen åpnet den seg fint opp og var en glede å drikke, en vin med sjel!  Faktisk var den overraskende rik og fyldig, elegant med smaker av nøtter, lime og aprikos, oljet og fet tekstur med fin friskhet og god lengde. Pent eiket og med en tørr utgang. Gleden ved å drikke den var stor og ønske om mer vokste i takt med at innholdet minket!

Vinen ble smakt uten mat, men den vil passe godt til sakte ørret eller pepperkrabbe med tagliatelle og blomkål! Anbefalt drikkevindu er 1-5 år med en drikketemperatur på 10-12º C.

Blankbottle Haan 2016

Blankbottle

Blankbottle på Vinmonopolet