Bergdolt Reiterpfad Achtmorgen GG 2019

Ikke la denne spennende produsenten gå upåaktet hen. Vinene til Carolin Bergdolt, den første kvinnelige vinmakeren av de 19 generasjonene som har drevet gården, lager noen absolutt flotte viner. Ikke minst denne Reiterpfad Archtmorgen Rieslingen i en spesielt god 2019 årgang.

–  –  –

Weingut Bergdolt har vært familieeid i nærmere 250 år. Vingården Bergdolt-Sankt Lamprecht begynte for mer enn 700 år siden som en landbruksvirksomhet tilhørende St. Lamprecht-klosteret. På 1500-tallet ble klosteret oppløst og overlatt til universitetet i Heidelberg for å styrke økonomien. I 1754 kjøpte Jakob Bergdolt eiendommen for 2300 gylden med forpliktelse «at den aldri skulle sønderdeles!». Den 250 år lange familietradisjonen drives nå av Carolin Bergdolt (niende generasjon), sammen med foreldrene. Bergdolt har vært VDP medlem siden 1993 og produserer omlag 150 000 flasker per år på 25 hektar vinmarker. Gården ligger en 45 minutters kjøretur sør for Mannheim i vinregionen Pfalz.

Den første vinen på gården ble tappet på flaske i 1911 og etikettene har bare endret seg marginalt siden den gangen. Det var ikke klart for Caroline at hun skulle ta over gården etter foreldrene. Etter et år i New Zealand og Australia var hun med på en druehøst hjemme og dro deretter til Berlin. Her nøt hun livet i storbyen mens hun jobbet i en vinbutikk ved siden av. Litt etter litt ble det klart for henne at hun ønsket å lage vin, ikke bare selge den den, så hun dro til Geisenheim institutet for å studere, før hun i 2007 dro hun hjem for å jobbe på familiegården.

Berdolt fokuserer på Burgund-druen Chardonnay og Riesling, men også Pinot Blanc og Pinot Noir. Produksjonen av musserende vin er også økende og de har derfor også plantet mer Chardonnay de siste årene. Riesling er fordelt over et stort område, Reiterpfad ligger for eksempel 20 km nord for eiendommen og har en helt annen jordsmonn enn markene i Duttweiler. Markene i Duttweiler består av Løss over løs kalksteinsmergel som er svært kalkholdig og har utmerket vannkapasitet som gjør den ideell for Spätburgunder (Pinot Noir). I Kirrweiler Mandelberg består jordsmonnet av kalkholdig løsmasse, sprø leire og sand.

fakta
– gode årganger er 2010, 2015, 2017, 2019 og 2020
– de eksporterer 10% av produksjonen til Nederland, Belgia, Norge, Danmark og Kina.
– den eldste vinmarken er 47 år gammel og ligger i Kirrweiler Mandelberg (Riesling). Ruppertsberger Reiterpfad er 18 år
– Pfalz er den nest største vinregionen i Tyskland men også den regionen med det største arealet for dyrking for Riesling i verden og det største området for røde druesorter i Tyskland.

Vinmaker Carolin Bergdolt. foto © Bergdolt

Den 12 hektar store Reiterpfad an den Achtmorgen Grosse Lage marken ligger i den nedre, sørøstvendte skråningen av VDP.ERSTEN LAGE® Reiterpfad og grenser til veien fra Deidesheim til Ruppertsberg. Den flate stigningen på 5 til 10 % har et nesten middelhavsklima. Haardt-åsene beskytter den mot kald vestavind og regn, slik at den kan dra nytte av det varme været fra Rhinsletten. Steinmurer som krysser nedre Reiterpfad lagrer også dagens varme og slipper den ut i vinrankene om natten. Jordsmonnet har et høyt kalksteininnhold som stammer fra en eldgammel blåskjellbank som har blitt drevet til overflaten av et tektonisk skifte. Denne forvitrede skjellkalksteinen blander seg med sand, sandholdig leirjord og buntsandstein. Selv om jordsmonnet er veldig steinete, har de høy vannlagringskapasitet.

vinifikasjon
For ikke å miste den delikate syrligheten med Reiterpfad, klarer vi oss uten lang maserasjonstid. Druene knuses lett og mosten får avkjøle seg i ca 2 timer før druene presses forsiktig og mosten renner ned i klaringstanker. Ved hjelp av sedimentering klares vinen og overføres videre hvor en del av mosten gjæres på rustfrie ståltanker og en annen del på eikefat. Mosten gjærer alltid spontant og inokuleres med en gjær når gjæringen går langsommere. Carolin ønsker kompleksiteten til spontan gjæring, men også en sikker gjæringsprosess som skal gi en absolutt tørr vin uten en uønsket syrereduksjon. Syrlighet og eleganse er veldig viktig for oss. Gjæringen skjer ved rundt 18 grader. Etter gjæring svovles den skånsomt og vinen holder seg på full gjær til april/mai. Den filtreres en gang og tappes deretter for salg i september.

smaksnotater
Dette er en av de absolutt bedre rieslinger jeg har smakt på en stund. Litt utypisk på duft med litt gneis, moden frukt, mandarin og røyk. På smak har den en rik, frisk, saftig og vibrerende frukt med hint av hvit pepper, tropisk frukt, mandarin, moden pære, lime, sammensatt, aromatisk, kompleks og ganske enkelt svært god! En vin som drikker svært godt nå, men som vil kunne lagres godt i 10-15 år. Drikk den gjerne til koreansk sjømatsuppe eller bakt ishavsrøye på asparges.

 

Bergdolt Reiterpfad Achtmorgen Riesling GG 2019

Weingut Bergdolt