Barbera della Stoppa 2007

Naturvin er ikke for alle, gjerne fordi de er noe reduktiv og har en litt stram smak av stall. Det er ikke alltid jeg synes de er så spennende selv, men denne Barberaen er et friskt pust som jeg likte umiddelbart.

–  –  –

La Stoppa holder til ved byen Rivergado som ligger helt vest i vinregionen Emilia-Romagna, omtrent 1,5 timers kjøretur sør for Milano. Eiendommen er på 58 hektar land hvorav 30 hektar er vinmarker som ligger rundt eiendommen og resterende 28 hektar er skog. Elena Pantaleoni overtok gården fra sin far i 1991 og driver den i dag sammen med vinmakeren Giulio Armani. I 1996 replantet de store deler av markene med Barbera og Bornada, samt en liten mengde Malvasia Candia, Ortrugo og Trebianno, som alle var mye mer egnet til det varme klimaet (det kan være varmere enn Sicilia i løpet av sommeren). Allerede fra tidlig 90tallet har de dyrket økologisk, men ble ikke sertifisert før i 2008. Totalt produserer de nå omtrent 120 000 flasker årlig.

Barbera della Stoppa produseres kun når årgangen gir modne nok druer til å balansere den typiske høye syrligheten druene her har. Klimaet er også noe varmere i Emilia-Romagna enn i Piemonte, som gjør at Barbera vinene blir rikere og mer sødmefylte. I vinregionen Colli Piacentini hvor viner som Macchiona, Ageno og Barbera della Stoppa er spesielt egnet for viner med lang aldringspotensiale. Gjennomsnittsalderen på vinstokkene her er 40 år mens de eldste er opptil 100 år gamle. De eldste vinstokkene brukes til viner som Macchiona og Barbera della Stoppa, mens de yngste (8 år gamle) brukes til Trebbiolo.

fakta
– hvert år holder Elena tilbake en del av produksjonen for å lagre vinene i opptil 15 år før hun igjen slipper de på markedet.
– 60% av vinene eksporteres til USA, Japan, Canada, England, Frankrike, Australia og Norge.
– de beste årgangene er så langt: 1990, 2000, 2005, 2007, 2009.

hovedhuset til La Stoppa, foto © La Stoppa

vinifikasjon
Vinen er laget på 100% barbera som kommer fra 45 år gamle vinstokker som står i en blanding av leire og silt. Produksjonen er økologisk og tilfører kun minimalt av kobber og svovel.

Vinen gjærer naturlig i omtrent 30 dager i temperaturkontrollerte ståltanker før den lagres i 12 måneder på brukte barriques.

smaksnotater
Etter å ha dekantert (flasken har noe bunnfall) og luftet vinen i 3 timer dempes smaken av stall noe. Barberaen er, tross sine 8 år på baken, ung og sprelsk som en fole med en herlig, syrlig smak av bringebær, blåbær og kirsebær. Tanninene er absolutt tilstede, sammen med en lang, tørr og syrlig ettersmak.

Della Stoppa har allerede blitt lagret 8 år på flaske men kan fint lagres i 2 til 12 år til. Drikk den gjerne temperert til 16º C og da til kylling cacciatore eller rødvinsmarinert indrefilet av lam.

Barbera della Stoppa 2007

La Stoppa