Avant Garde Smiley

Som vestlending er det mektig gøy å finne en smalahove vin! Ikke bare betyr Smiley sauehode i Sør Afrika, hvor vinen kommer fra, men den er også laget for å komplementere det salte sauekjøttet og i tillegg er vinen supergod!

–  –  –

Ryan Mostert og Samantha Suddons var på ferie i Sør-Afrika i 2008 og ble fort forelsket i landet og folket. Ryan studerte ønologi i Italia på den tiden og Samantha studerte kunst i Storbritannia. Drømmen om å lage sin egen vin ble forsterket gjennom «revolusjonen» som var på gang i Sør-Afrika på den tiden. Regelbøkene ble kastet ut av vinduet, folk eksperimenterte med forskjellige druer, vinproduksjonssteknikker og utforsket nye områder. Ikke lenge etter begynte Ryan å jobbe for Reyneke Wines i Stellenbosch for å fremme sin kunnskap om økologisk og biodynamisk oppdrett og vinfremstilling, mens Samantha begynte å jobbe som sommelier på restaurantene Aubergine og Terroir, og senere hos produsenten Mullineux.

I dag har det gått noen år siden de to slo seg ned i Swartland-regionen og lager allerede noen svært flotte viner. De eier ingen marker selv men kjøper inn druer fra andre vindyrkere i Swartland. Noen av disse markene kultiverer Ryan selv og da biodynamisk. Så langt produserer de 5 forskjellige viner; Smiley Chenin Blanc NV, Smiley Dry Red NV, Silwervis Chenin Blanc (enkeltvinmark), Silwervis Cinsault og det nylige tilskuddet; Terracura Syrah 2015. Totalproduksjonen er på 20 000 flasker per år.

Smiley er en «non-vintage» vin, den er med andre ord en vin blendet av flere årganger. I dette tilfelle, som også er den første utgaven av vinen, er den satt sammen av forskjellige utvalgte fat eller partier fra 2014, 2015 og 2016 årgangene. Grunnen til at de holder igjen vin i kjelleren til denne blenden er for at den skal modnes og være mer drikkemoden når den slippes.

fakta
– vinrankene druene kommer fra er fra 14 til 42 år gamle, for det meste «bush vines»
– 2017 er en fantastisk årgang for vinene deres, kanskje spesielt Chenin Blancs

foto © Silverwis

vinifikasjon  
Smiley er en blanding av 50% Cinsault, 35% Syrah, 11% Tinta Barocca og 4% Mourvedre fra tre forskjellige årganger, 2014-2016. Druene er dyrket på tre forskjellige Swartland marker; Malmesbury hvor jordsmonnet består mye av leire, Kasteelberg skiferstein og Paardeberg granitt. Alle vinene fermenteres naturlig i en kombinasjon av rustfrie ståltanker og godt krydret trefoudres. Syrah og Mourvedre lagres på franske foudre-eikefat mens Cinsault og Tinta Barocca lagres på rustfrie ståltanker for å bevare den friske og lyse frukten. Vinene smakes før den endelige blenden og tappes på flaske hvor den får hvile i 3 måneder før salg. 12,5° alkohol.

smaksnotater
Myk inngang på smak med voksende intensitet i frukt og syrlighet. Svært så elegant er den, pent balanserte smaker av røde bær, røkt paprika og bakomliggende modne kirsebær. Faste men pent integrerte tanniner med nok punch til å tirre smaksløkene litt ekstra på utgangen av smakene. En spennende og meget god vin som jeg koste meg stort med, spesielt når den var temperert til 15-16° C. Vinen er allerede bra modnet og drikker bra nå, men kan fint nytes innenfor de 6 neste årene også.

Vinen passet veldig bra til knasende god kylling med søtpotetstappe, og etter sigende skal den også passe til røkt og kokt smalahove. Det gjenstår å se:) Kun 31 flasker er igjen på lager, samt noen flasker på Vinmonopolet på Grünerløkka og Theresesgt.

Avant Garde Smiley

Silverwis

Terracura