Ataraxia Pinot Noir 2017

Mesteparten av Sør-Afrikas vinmarker ligger i områdene rundt Cape Town og i de siste 10 årene har det kommet mye spennende viner derfra. Denne Pinot Noir vinen som er signert Kevin Grant fra Ataraxia, føyer seg inn i rekken av kvalitetsviner som er produsert i og rundt dette området.

–  –  –

Etter å ha saumfart Walker Bay for et egnet sted å slå seg ned, fant Kevin Grant til slutt et stykke jord som hadde riktig beliggenhet og klima. I 2004 ble starten for gården Ataraxia som altså ligger ved Walker Bay og Hemel-en-Aarde dalen, vest for Cape Agulhas, Afrikas sørligste spiss. Området dekker noe av det mest dramatiske og vakreste terrenget i Western Cape. Her ved det sørlige Atlanterhavet er klimaet spesielt mildt og ideelt for produksjon av kjøligere viner. Gården er på 19 hektar hvor 7 hektar er beplantet med Pinot Noir vinstokker og resten Chardonnay. I gjennomsnitt produseres det 30 000 flasker Pinot årlig, mens totalproduksjonen av de fire vinene han så langt lager ( Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir og Serenity, en bland av 25% Pinot Noir, 25% Cinsault og 50% Pinotage) er på 90 000 flasker.

Kevin Grant er født i Blantyre, Malawi, og er utdannet ved Rondebosch Boys High i Cape Town, Universitetet i Pretoria med en Bachelor i Zoologi, samt videreutdanning i jordbruk ved Elsenburg Agricultural College. Han har siden jobbet som vinmaker for blant andre Hamilton Russel (1995-2004) og Bouchard Finlayson i Sør-Afrika før han bestemte seg for å vie tiden sin til egne viner og startet Ataraxia. I dag regnes vinene hans blant top 10 produsenter fra området.

fakta
– vinrankene er plantet i 2006, 2007 og 2008
– 40% av produksjonen eksporteres i hovedsak til England og Japan
– gode årganger har vist seg å være 2005, 2007, 2009, 2010, 2013, 2015 og 2017
– Ataraxia er et gresk ord som i hovedsak betyr; en fredelig sinnstilstand, fri for bekymring.

foto © Ataraxia
Smakerommet til Ataraxia ligger i et kapell i naturskjønne omgivelser, omkranset av vinmarkene deres. foto © Ataraxia

vinifikasjon
Druen er 100% Pinot Noir som vokser i steinete, leirerik og skiferbasert jord. Druene er de aller siste som plukkes i Hemel-en-Aarde før de får 7 til 10 dager med kaldmasserasjon med 15% – 20% hele drueklaser. Etter at spontangjæringen har gjæret til 15° C bruker de en nøytral, kommersiell, gjær for å fullføre gjæringen. Deretter modnes vinen i 11 måneder på 225 liters franske barriques før den til slutt tappes ufiltrert og får nye 18 måneders flaskelagring.

smaksnotater
Fra glasset kommer det en fin duft av røde bær. Det er lett å kjenne at det er en kvalitetsvin straks jeg får den på tungen. Den er frisk men med en fin tyngde mot røde bær, kirsebær og plommer på smak, pent eiket med et lett vaniljepreg, pirrende tørre tanniner med god lengde på smakene. Tørr og frisk utgang. Den drikker fint alene, men kommer best til sin rett med matfølge, spesielt sjømatrisotto. Temperer helst vinen til 16° C. Har du handlet flere flasker av denne kan du godt legge de til side i 10 til 12 år før du tar de frem igjen. Hvis du har tålmodighet til det da:)

Ataraxia Pinot Noir 2017

Ataraxia Wines