Alberto Oggero Roero Rosso 2018

Det er nøyaktig 10 år siden jeg smakte hans første årgang av denne vinen, de(n) har ikke vært å få tak i i Norge siden 2013, men nå blir  vinene til Alberto Oggero tilgjengelig på VP fra 1/9! De har vært savnet, men etter å ha smakt 4 av vinene hans på en pressesmaking nylig er gleden over å ha blitt gjenforent med de stor.

–  –  –

Da Alberto var liten var det besteforeldre, Sandro & Tommaso, som lagde vin i familien. De dyrket druer på 2 hektar med Nebbiolo og Sandro hadde ofte Alberto sittende bak på traktoren som barn. Med Sandros bortgang i 1999 valgte Alberto, nylig utdannet fra ønologstudiene i Alba å vie seg til vinproduksjon, takket i stor grad til en bestefar (Sandro d’Pindeta). Men det var først i 2009, etter ti års eksperimentering at Alberto tappet sin første vin, 500 flasker Roero Arneis!

Gården ligger i byen Canale i Roero, ca. 20 minutters kjøretur nord for Alba by. Selv om Alberto nå kun er 39 år gammel har han produsert vin på 15. året nå. Han jobber stort sett alene på sine 5 hektar med vinmarker, kun hjulpet av sin far og sin onkel ved behov, men gjør selv all jobb i kjelleren. Produksjonen er sentrert rundt de fem vinmarkene Arneis Parussa, Sandro Caudana, Roero Le Coste, Roero Anime og Valle dei Lunghi, hvor han lager vin på Roero Nebbiolo og Roero Arneis. I sin lille kantina bruker Alberto en kombinasjon av sement, rustfritt stål, tonneaux og botte grande og villgjær.

Roero Arneis kommer fra 3 vinmarker, den leirrike vinmarken til SS Trinità mot Canale, sandstranden i Santo Stefanos Le Coste og sandjordene i Monteus San Michele. Og i nærheten er også kilden til hans Vino Rosso ‘Sandro d’Pindeta’, på sandholdig jord. Frukten til Roero DOCG høstes fra de høye og bratte siltete sandjordene i Le Coste, mens Roero Riserva er fra den 90 år gamle, bratte, kalkholdige marken over huset hans.

fakta
– første årgang for Roero Nebbiolo kom i 2011
– sammen med to andre unge produsenter, Enrico og Luca, har Alberto stiftet foreningen SoloRoero for å fremme lokale produkter

Alberto tar seg en velfortjent pust i bakken. foto © Oggero
Alberto tar seg en velfortjent pust i bakken. foto © Oggero

vinifikasjon
Alberto jobber 100% økologisk. Druene kommer fra marken Le Coste i Santo Stefano Roero, hvor vinstokkene er 30 år gamle. Mosten får 25 dagers maserasjon på ståltanker før 10 måneders modning på 500 liters eikefat (tonneaux) og tilslutt 6 måneder på flaske. Vinen svovles svært lite (23mg/l) og den får ingen klaring og tappes ufiltrert på flaske.

smaksnotater
Ved første duft av vinen er det som å være tilbake i Piemonte. Savnet av å være tilbake har vært stor. Å kjenne på atmosfæren, duften av varmen fra bakkene rundt vinmarkene, latteren rundt bordene sene kvelder med et godt glass vin i glasset. Gleder som vekkes til live med denne vinen nå. Dens dype, mørke, saftige smaker av solbær og kirsebær, med en frisk og lett bitter utgang og med saftige lett pirrende tanniner. En behagelig vin som er fyldig og rik på smak med en fin syrlig utgang, lettere enn jeg husker den. Mer elegant, finkornet, balansert. En fin følgesvenn til pastaretter selvfølgelig, men også til spansk kylling med chorizopølser.

Alberto Oggero Roero Rosso 2018

Alberto Oggero

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: