Alberto Oggero Roero 2011

Roero 2011_1

Dagens anbefaling er soleklar! Selv etter å ha stått åpen 2 dager i kjøleskapet byr den på fyldige og friske smaker. Jeg kan ikke annet enn å digge den mørke frukten og den fine syrligheten og tanninene som biter lett fra seg. En ting er sikkert, jeg skal bunkre opp med denne vinen.

I byen Canale i Roero, ca. 20 minutters kjøretur nord for Alba by, lager Albert Oggero et lite knippe viner på vinmarker han overtok fra sin bestefar i 2009. Alberto er bare 29 år gammel men har allerede rukket å fullføre ønologstudiene i Alba og lager vin på 5 året nå. Han jobber stort sett alene på sine 3,5 hektar med vinmarker, kun hjulpet av sin far og sin onkel ved behov, men gjør selv all jobb i kjelleren.

Den første vinen han tappet var Roero Arneis i 2010 og året etter kom også dagens vin, Roero. Hans så langt tredje vin «Sandro ed Pindeta», er en rødvin dedikert til hans bestefar, laget på 100% Nebbiolo, fermentert og modnet på ståltanker.

Å lage viner som gir et klart uttrykk av jordsmonnet i Roero er viktig fro Alberto. Sammen med to andre unge produsenter, har han stiftet foreningen SoloRoero, for å fremme lokale produkter.

Alberto-11
Alberto Oggero, foto © Alberto Oggero

Vinrankene som brukes til å lage Roero er 35 år gamle, mens resten av vinrankene er mellom 15 og 65 år. Vinmarken heter Le Coste og ligger helt øverst på fjellsiden som er sørvendt.
Jordsmonnet her består av mye sandstein, noe som gjør at de får noe mere elegante og delikate nebbioloer enn i Langhe som har mer kalkholdig leire.

Oggero eksporterer 80% av vinene sine til Tsjekkia, Danmark og Norge.

Albertos fremtidsplaner er å gradvis øke produksjonen fra dagens 9 000 flasker til et maksimum på 25000 flasker for å oppnå bedre økonomisk stabilitet slik at han blant annet kan slutte å jobbe som konsulent for andre gårder.

Fields
Marker, foto © Alberto Oggero

vinifikasjon
Alberto jobber 100% økologisk. Skallmaserasjonen varte i 15 dager, og spontangjæringen (kun villgjær) skjedde i 500 liters fat, og modningen varte i 14 måneder, også på 500 liters fat (20% nye). Halvparten av fatene kommer fra Frankrike og resten fra Australia.  Vinen svovles svært lite (23mg/l), og den får ingen klaring og tappes ufiltrert på flaske. 12 måneders flaskemodning før salg.

smaksnotater
På duft fikk jeg en stålaktig eim av tobakk, røk, mørke kirsebær, fat og lær. Jeg trodde først det var en fyldig Barbera jeg hadde fått i glasset, men overraskende nok er den laget på 100% Nebbiolo.

På smak var det også lite minte om Nebbioloens kjølige og slanke stil. Tvertimot har Roero en fantastisk dyp, mørk, saftig smak av solbær, kirsebær, svisker og krydder, med en frisk og lett bitter utgang og med pirrende tanniner. Her var mye sekundærfrukt, en rustikk/moden stil. Jeg sitter igjen med en behagelig vin som er fyldig og rik på smak med en fin syrlig utgang. Jeg liker den, kan gjerne sitte en kveld i ro og fred og nyte den fullt ut. Hold den temperert så nært opp til 16° C for den beste harmoni av smakene.

Noen retter som vil være fine til denne vinen er oksehale med fersk pasta og mørbrad med soppbèarnaise eller drikk den ganske enkelt alene.

Alberto Oggero Roero 2011

Alberto Oggero

SoloRoero video

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: