Wongraven Morgenstern Riesling 2013

Wongraven Morgenstern 2013
For viner av denne kvaliteten må du vanligvis betale mye mer, men denne har Sigurd Wongraven priset så lavt det lar seg gjøre. Til glede for oss konsumenter.

Vinen er en blend som Sigurd Wongraven (Satyricon) har laget på Estate Riesling, Erste Lage Herrgottsacker og Grosse Gewächs Ungeheuer hos Weingut von Winning, som er kjent for å dyrke økologisk og biodynamisk riesling i verdensklasse fra legendariske vinmarker som Kirchenstück, Pechstein og Ungeheuer.

Jeg traff Sigurd Wongraven for første gang for fire år siden under en Dagens Næringsliv smaking, og allerede den gang var det klart for meg at han hadde en stor lidenskap for vin. I dag er det også klart for meg at han jobber intenst for best mulig kvalitet i sine viner. Han er svært involvert i hele prosessen og blander selv sine egne cuveér basert på vinfikasjon gjort av vinbøndene han samarbeider med. Sigurd tar vinmakingen såpass alvorlig at han nå også har gjort unna WSET Diploma i vinfag og har også designet lablene på flaskene sine selv.

Von Winning Herrgottsacker Erste Lage_
Herrgottsacker © Von Winning

Morgenstern Riesling 2013 er fermentert på stål, delvis med villgjær, selv de 6 % med GG Ungeheuer i blenden er fermentert/modnet på stål. Sigurd fikk Winning til å, av en eller annen grunn, gi fra seg hele lot’en de hadde med ståltank-Ungeheuer. Ellers gjelder som for øvrig hos von Winning, minimal håndtering. Det vil si ingen omstikking og klaring, kun naturlig sedimentering og kontakt med gjæret hele veien frem til tapping på vårparten.

Morgenstern har en frisk og klar floralsk og mineralsk duft. Umiddelbart på smak gir den også en fin, klokkeklar balansert frukt med smaker av sitron, grønne epler, pasjonsfrukt og ananas. Mineraliteten ligger som et vevet teppe over vinen hele veien. Den er absolutt en frisk sak med en god del syrefriske fraspark og trenger en frisk og fin mangosalat med kylling til. Serveres best med en temperatur på 10º C.

Wongravens viner på Vinmonopolet.

Wongraven Morgenstern Riesling 2013

Weingut Von Winning