Von Winning Forster Ungeheuer Riesling trocken GG 2013

Ungeheuer2013

Etter å ha smakt 72 viner på en nyhetssmaking for noen uker siden var det spesielt to viner som stakk seg ut. Den ene var denne fine vinen fra Von Winning og Wongravens nye Riesling fra samme produsent. Sistnevnte kommer i egen sak her på bloggen om ikke lenge.

Weingut Von Winning ble grunnlagt allerede i 1849 og har parseller i de mest anerkjente vinmarkene i Pfalz, som Jesuitengarten og Kirchenstück. Gården ligger i Deidesheim i Pfalz, ca en halvtimes kjøretur fra Mannheim. I 2007 fikk gården ny eier og fra 2008 årgangen innførte de en forsiktig bruk av ny eik i vinifikasjonen, og alle vinmarkene drives nå økologisk og biodynamisk. De har 43 hektar vinmarker og en årlig produksjon på ca. 260 000 flasker. Vinene gjæres helt naturlig, uten klaring og filtrering. Weingut Von Winning ble kåret til «Newcomer of the year» i den prestisjefylte vinguiden Gault Millau i 2012.

Ungeheuer kommer fra vinmarken Ungeheuer i Forst, med syd og sydøstlig svak helning, kalkholdig sandstein og basalt i jordsmonnet. Fermenteringen skjer naturlig, dels i nye fat, og modnes noen måneder på fat. Ikke kuldestabilisert, klaret eller filtrert.

Forster Ungeheuer_
utsikt over Ungeheuer markene
© Von Winning

Etter å ha luftet denne i 2 timer på karaffel slår en ren og mineralsk duft med et preg av fersken imot meg. På smak har den en underliggende myk fylde med smaker av fersken, grønne epler og sitrus. Den er god, konsentrert og kompleks, med en frisk syrlighet som preger vinen på en fin måte. Lang syrlig ettersmak. Denne vil bare bli bedre ved lagring, gjerne i hele 10 år. Drikk den temperert til 10-12º C.

Ungeheuer Rieslingen passet helt utmerket til den gode gamle oppskriften av smørstekt flyndre som jeg lagde på nytt i går.

Von Winning Ungeheuer Riesling Trocken GG 2012

Weingut Von Winning

Tidligere artikkel om Von Winning Ruppertsberger Reiterpfad Riesling 2010.