Vinutsalg i New York

Skyline

Det er ca 895 vinbutikker i New York fordelt på ca 8 millioner innbyggere. Da jeg var i byen med familien i påsken fikk jeg besøkt et bittelite utvalg. Etter besøkene slo den meg mest hvor varmt det var i de fleste lokalene, ikke det beste for oppbevaring av vin og i alle fall ikke for noen av de dyreste vinene. Jeg fant for eksempel noen magnum flasker, Petrus 2005 (11900USD) i godt selskap med en Chateau Ausone Saint Emilione Grand Cru 2005 (9750USD), oppbevart i romtemperatur på ca 22 grader C! Nå ligger vinene utenfor min kjøpekraft uansett, men hadde jeg hatt råd skulle de få blitt værende på hyllen. Heldigvis fantes det gode unntak, som Nolita Wine Merchants og Bottlerocket Wine.

På noen av restaurantene her kan man ta med seg egen vin, kelneren åpner til og med flasken for deg. Morsomt innslag, men når har med seg rød og hvitvin fra butikken ved siden av, hvor romtemperaturen er  på 22-24grader, så lurer jeg sterkt på hvor stort utbytte de har av å drikke den, bortsett fra alkoholen da. Jeg kjøpte for eksempel en Sammarco 2004, som viste seg å ha varmefeil.

For å komme seg rundt blir det mye gåing, men det vi flyttet oss rundt ganske greit ved bruk av New York Subway app og Google Maps. Uten disse hadde det vært vanskeligere å finne frem.

Nolita Wine Merchants

Nolita Wine

 Nolita Wine 3 Nolita Wine 4 Nolita Wine 2

227 Mulberry Street (Little Italy)
Den eneste vinbutikken jeg fant som faktisk hadde et mer riktig temperert (18°) salgslokale! En meget ryddig og behagelig butikk hvor betjeningen var hyggelig og hadde gode vinkunnskaper. Jevnlige og gratis smakinger i butikken. Her hadde de også vinskap for de dyreste vinene. Vinanbefalinger herfra, Brunello di Montacillo Capanna Reserva 2006 og Mas Negrel Cadenet Sainte Victoire 2012.

_______________________________________________________________

 Chelsea Wine Cellar

Chelsea Wine

Chelsea Wine 2 Chelsea Wine 3 Chelsea Wine 4

200 W 21st St (Meatpacking district)
Inne i Chelsey Market fant jeg vinsjappen, Chelsea Wine Wault. Her var det et rikt utvalg av viner til gode priser i en god atmosfære. Eget kjølerom for noen av de dyrere vinene hadde de også. Jaggu fikk jeg med meg en liten vinsmaking der også. Vinanbefalinger herfra, Kreuznacher Krötenpfuhl Riesling Kabinett og Viña Tondonia Reserva 2001.

_______________________________________________________________

Enoteca Di Palo

Enoteca di Palo

Di Palos 2 Di Palos 4 Di Palos 3

200 Grand St (Little Italy)
Denne lille Enotecaen er et dedikert sted for Italienske viner og brennevin. For eksempel hadde de en supergod absint fra Velier. Her får du hjelp til å finne riktig vin til maten av italienere som har personlig kunnskap om vingårdene til alle vinene de selger. Butikken ligger vegg i vegg til deres, også familieide, store ost og kjøttbutikk, som de har drevet i 100 år! Det sies at mange av SAS flyvertinnene kommer innom her for å handle kvalitetsvin. Anbefalinger herfra, Rinaldini Moro del Moro 2006 og Capovilla Grappa de Bassano.

_______________________________________________________________

Astor Wines & Spirits

Astor Wine 1

Astor Wine 2 Astor Wine 3 Astor Wine 4

399 Lafayette Str (East 4th Str)
Stor og fin butikk med et rikt utvalg av viner og brennevin/sake. Her er ukentlige smakinger, vinstudier og gledelig å se et stort og fint kjølerom med mange kjente vinmerker fra Italia, Tyskland og Frankrike. Stedet har nok en bra omsetning og en stor og fast kundegruppe, men betjeningen boblet ikke akkurat over av entusiasme. Jeg fikk ihvertfall med meg to anbefalinger på amerikanske viner, Newton Claret 2010 og Peju Cabernet Sauvignon 2009.

_______________________________________________________________

Bottlerocket Wine 

Bottlerocket 1

Bottlerocket 2 Bottlerocket 3 Bottlerocket 4

5 W. 19th Street
Flott butikk med spesielt god merking og inndeling av vinene som deles inn etter land, til hvilken mat og pris. Oversiktlig og godt temperert lokale. Hyggelig betjening med god kunnskap om vinene. Her er ikke for store lagrer av enkeltviner, men et bredt utvalg. Anbefalinger herfra, Alban Vineyards Patrina Syrah 2010 og Estate Vineyard Old Vine Pinot Noir 2011.

_______________________________________________________________

Flatiron Wines

Flatiron 1

Flatiron 2 Flatiron 3 Flatiron 4

929 Broadway (West 19th Str)
Enda en fin butikk med godt utvalg oversiktlig utstilling og eget smakerom for kunder. Her var det også eget vinskap for å holde spesielle viner i riktig temperatur. Hyggelig betjening og eier av stedet som tok seg tid til en prat, vise meg rundt og gi meg smaksprøver 🙂 Anbefalinger herfra, Azienda Sant’Elena Ros di Rol 1998 og Bernard Baudry Chinon les Granges 2011.

_______________________________________________________________

Sherry Lehman

Sherry Lehman

Lehman 2 Lehman 3 Lehman 4

505 Park Avenue (East 59th Str.)
Doble magnums og magnum i massevis. Mye Burgund og Bordeaux, dyre viner. Her oppbevares vinene deres kjølig i en kjeller under butikken. Etter at man har betalt sendes flaskene opp i butikken i en vareheis. Det er godt å vite siden magnum flasken av Petrus 2005, til 12 000USD i utstillingen stod rimelig varmt lagret. Butikkens anbefalinger er, Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 2010 og Stag’s Leap Cabernet Sauvignon 2010.

_______________________________________________________________

Wharehouse Wines and Spirits

Warehouse Wines 1

735 Broadway (Waverly Place)
Navnet gir hva det lover, et varehus overfylt av viner trykket sammen i et stort, varmt, lokale. Her kjøpes viner og brennevin inn i bulk og selges ut rimelig. Eieren ønsket ikke at jeg skulle ta bilder inne i lokalet, men jeg fikk med meg noen forslag til gode amerikanske viner i stedet. Cosentino Sonoma Valley Pinot Noir 2006 og Double T Chardonnay 2008.

_______________________________________________________________

Før jeg reiste laget jeg meg en liste over butikker jeg kunne tenke meg å besøke. Som utgangspunkt plottet jeg inn «Husets Vin» sin guide til vinbutikker i New York som var til stor hjelp. Dr. Vinos oversikt over Manhattans beste vinbutikker og Village Voice om «The 10 Best Wine Stores in Manhattan«, var også til god hjelp.

How to Plan the Ultimate New York Wine Tour

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: