Vintage Port 2017

Douro Primera Provo smakingen i Regua. foto © Wine&Partners

I godt selskap med journalister fra andre land som Japan, USA, Russland, England, Danmark og Sverige for å nevne noen var jeg invitert til byen Regua i Portugal for å smake Douro områdets beste viner på historiens første journalistsmaking, Douro Primeira Prova 2019. I løpet av 3 dager fra begynnelsen av denne måneden fikk vi smake omlag 200 viner av de nyeste årgangene fra 26 av de ledende produsentene i Dourodalen.

–  –  –

Det ble smakt rødviner fra 2017 årgangen og hvit, rosé og musserende viner fra 2018 årgangen, samt portviner fra «Vintage» året 2017. Akkurat dette med «Vintage» skal vi stoppe litt ved fordi de lager kun portviner i gode årganger. Nå skal man jo ikke lenger tilbake enn 2016 for å finne enda en «Vintage» årgang, men det er mye som tyder på at 2017 overgår denne. 2016 årgangen kan sies å ha en fantastisk friskhet, eleganse og balanse, mens 2017 årgangen har mer konsentrasjon, intensitet og en spesielt god struktur. Noen vinmakere går til og med så langt som å sammenligne 2017 med den legendariske 1945 årgangen som også hadde overveldende modenhet, med bemerkelsesverdig aromatisk intensitet, dyp frukt og sterke fløyelsaktige tanniner.

Marker langs Douro dalen. foto © Jørn Broll

Av de 30 portvinene på smakingen var det de under som satte best spor etter seg. Når jeg ser på prisen i etterkant er det nok heller ikke så rart at disse scoret som de gjorde. Er de så verd prisen? Det vil jeg la det være opp til enhver å vurdere ettersom vi alle har forskjellige utgangspunkt, men en ting er sikkert, med tid vil disse portvinene øke i verdi, og vil uten tvil smake fantastisk når de engang blir åpnet. Om det skulle være nå eller om 50 år!

Quinta do Noval Vintage 2017 (103€)
Ekstremt konsentrert, myk som silke, mørk vibrerende frukt med god fylde, stram avslutning med høyt syrenivå, stram og fin finish. Ganske lukket nå men den har en strålende fremtid foran seg!

Quinta Vale D. Maria Vintage 2017 (62.50 en primeur)
Fantastiske friske dufter av skogbunn og fat. Lett og silkemyk munnfølelse, integrert syrlighet med mørke frukter som leker med smaksløkene en liten evighet. Frisk og leskende smaker, med en liten varm finish fra alkoholen. God lengde på smakene, en meget god portvin!

Ramos Pinto Vintage 2017 (72,50€)
Mørke, balanserte og myke smaker av dadler, fiken og sjokolade med god friskhet over tørre toner på en lang og god utgang. Ingen smaker overdøver de andre men er i en fin symbiose med hverandre i en leskende og behagelig munnfølelse. En å holde følge med!

Men selv om det i hovedsak var de dyreste portvinene som utmerket seg mest var det også noen av de rimeligere som fremsto som svært gode kjøp. Viner som Quinta da Rosa sin QLR Vintage Port 2017 (44€) og Quinta de S. José sin Vintage Port 2017 (46€) bør også nevnes. Av late releases vil jeg trekke frem Nieports Colheita 2007 (24€), elegant og flott til kun 24,90€.

The New Douro

Douro Vintage rapport