VDP-Weinbörse Mainz 2017

Nå søndag og mandag hadde jeg gleden av å smake et stort utvalg av tyske viner av 2016 årgang (og noen 2015/14) av de beste produsentene i Tyskland på VDP-Weinbörse i Mainz Tyskland. Her kommer et rykende ferskt utdrag av de beste vinene som ble smakt. Noen er sågar fatprøver og ennå ikke tappet på flaske, såpass ferskt er det!

– – –

Det er tre store vinsmakinger i Tyskland hvert år; Prowein i mars, VDP-Weinbörse i april og VDP-Grosses Gewächs i august. På VDP Weinbörse smakingene får en smake et større utvalg av produsentenes viner (Grosse Lage, Erste Lage, Ortswein og Gutswein), og en får også møte vinmakerne ansikt til ansikt mens en smaker vinene. På VDP-GG smakingen i Wiesbaden får man sitte i stillhet og smake viner en velger ut fra et skjema, og da i hovedsak kun Grosses Gewächs (GG) viner.

På smakingen i Mainz ble det klart at 2016 årgangen er gjennomgående svært god og de flinkeste produsentene lager helt enestående viner dette året. 2015 årgangen er kjent for å også å være svært god, men 2016 har en litt mer friskhet og balanse. Denne friskheten kommer spesielt til sin rett i Kabinett-vinene som for det meste er er utsøkte i denne årgangen.

Juliusspital – Franken
Du finner det «relativt» (170 hektar!) store vingården i Wurzburg i delstaten Bayern. Tross størrelsen på vingården/slottet lager de svært gode viner, spesielt deres Silvanere og Weissburgundere er verd å legge merke til.

Iphöfer Kronsberg Silvaner trocken 2016
Her får du en ekstra god grunn til å drikke Silvaner. Flott frisk sak, fruktig, kompleks, ung, strukturert og tørr med et lite saltpreg. Noe ung ennå, vent gjerne 6 måneder før du åpner den. God matvin! Fermentert i ståltanker på 16º C i 20-30 dager, lagret videre i 8-10 måneder på gamle (10-20 år) tyske eikefat (4000 liter).

Karthäuser Weisser Burgunder GG 2014
Denne er spesielt god så jeg tar den med selv om 2014 årgangen nesten er utsolgt! Vil du ha 2015 årgangen, som kommer for salg snart, kan det være lurt og ta kontakt med vingården og legge inn en bestilling. Fatpreget her er kjennbart men sjarmerende, fin friskhet og balanse, ekstremt god syre, balansert kremet. Snop på flaske! Vinen har spontanfermentert på franske (Burgund) og østerriske eikefat (30% ny) 500l tonneau og barriques og er lagret i 7 måneder. Helt til slutt har den fått 1 år på flaske før salg.

 

Weingut Schätzel – Rheinhessen
Skuffende nok har vinhuset endret stilen sin mot det slankere slaget med lite frukt og mer syre, et hederlig unntak er;

Pettenthal Riesling Kabinett 2016
Superfin kremet smak, smaker av lime, blomstereng steiner og fersken med passe fint balansert syrestruktur (38g/l).

 

Weingut Gunderloch – Rheinhessen
Weingut Gunderloch holder til i Nackenheim, øst i Rheinhessen like ved Rhinen og Kühling Gillot. Gunderloch har totalt 25 hektar med vinmark, hvorav 7 hektar er langtidsleie fra en annen produsent. Markene er beplantet med 85 % riesling, men det dyrkes også andre druer som silvaner, gewürztraminer og pinot noir.

Pettenthal Riesling GG 2015
Tørr og fin, smaker av gule steinfrukter, lett kremet, fin syrlighet og god lengde. 3000 flasker lagret.

Rothenberg Nackenheim Riesling Spåtlese 2016
Spesielt fin sødme som balanserer elegant mot syren. Kremete smaker av sitrus og appelsinskall, spesielt god balanse og lengde. (80g/l). Jordsmonnet er av rødskifer.

Battenfeld Spanier  – Rheinhessen
Hohen Sulzen Riesling trocken 2016 
Fersken blomster flott kremet lang intense smaker og syre, av den gode sorten, lett bitter avslutning. Vibrerer lenge i munnen og behager Broll sin gane. Lagret på fat, Stückfass 1200L, i 5-6 måneder.

Hohen Sulzen «Louis» Pino Blanc trocken 2016 (fatprøve)
Vinen har et lett fatpreg med behagelige runde smaker, kremet, fin lett syrlighet. Smakene er balanserte, gir det lille ekstra. Tørr. Lagret på 500 liters franske fat, tonneau, i 2 år.

 

Weingut Schäfer-Fröhlich – Nahe
Felseneck Bockenaun Riesling Spåtlese Goldkapsel 2016 (fatprøve)
Veldig fin og lett sødme, kremet er et stikkord, syre er lengden og balansen er spesielt god. Gleder meg til den kommer på flaske og får litt mer tid. Nå er den ferskvare. Lagret i 8 måneder på ståltanker (85g/l)

 

Weingut Ratzenberger  – Mittelrein
Caspar Riesling lieblich 2016
Sødmefull, spesielt frisk og kremete smaker av epler og nøtter. Superdeilig , passer til sushi. Lagret 7 måneder på ståltanker naturlig gjær. (45g/l),

Johannes Leitz, foto © Jørn G. Broll

Weingut Leitz  – Rheingau
Rüdersheimer Berg Kaisersteinfels GG 2015
Dette er en spesielt god vin i en meget god årgang. Duften minner om kaprifoler og roser. Frukten på denne er presis og ren med kremete smaker som går mot melon og av  er rent pent friskt og spesielt godt. God balanse, leskende smaker  Ganske ung ennå. varm årgang og god konsentrasjon i druene. Lagret i 5 måneder på 70 år gamle tyske eikefat. (6,7 g/l)

 

Weingut S.A. Prüm – Mosel
Sonnenuhr Riesling Kabinett 2016
Lett dempet sødme med smaker av plomme og fersken, fin og elegant. Fin syrlighet. Fermentert på ståltanker i 1 måned før 5 måneders lagring på bunnfall. (45 g/l)

Bockstein Riesling Auslese 2016
Frisk og fin med ekstremt kremaktig sødme. Superlang og konsentrert ettersmak. Diggbart! Deilig lagringsvennlig vin som er fermentert på ståltanker i 3 uker, og så 4 måneder på bunnfall. Jordsmonnet er blå, jernholdig skifer.

Van Volxem – Mosel
Van Volxem lager de fineste viner fra Mosel, nærmere bestemt Wiltingen i Saar dalen hvor han noen av de beste markene i området. 96% er beplantet med Riesling og 4% Weissburgunder.

Ritterpfad Riesling Kabinett 2016 (tankprøve)
Veldig presis og ren vin 47g/l, det er en bra søt vin men sødmen er overkommelig siden syrenivået balanserer ut sødmen noe. Fersken er lett å gjenkjenne på de fleste søte viner fra Mosel, også her. Ligger fremdeles på fat, beregner omtrent 7 måneders lagring, på ståltanker (47g/l).

Bockstein Riesling Spåtlese 2016 (fatprøve)
Får en fin eim av skifer på duft og en deilig sødmefull, konsentrert og balanserte smaker av en anelse røkt kjøtt, fin kremet mouse. Veldig behagelig vin som vil passe godt til gåselever eller kremet thaisuppe. (55 g/l)

 

Maximin Grunhaus – Mosel
Gården ligger ved bunnen av en bratt sørvendt skråning på venstre bredd av Ruwer elva, om lag to kilometer oppstrøms fra der den møter Mosel. Den er delt inn i tre separate, men sammenhengende appellasjoner: Abtsberg, Herrenberg og Bruderberg. Herrenberg med sine 19 hektar har et dypere jordsmonn med god vanntilgang, over en base av rød devon skifer. Vinene herfra har det største lagringspotensialet.

Herrenberg Riesling Kabinett 2016
Dette er en godbit med superfin balanse, lette og deilige smaker av nøtter, pent pakket inn av et fint syrlig teppe og en lang behagelig avslutning.  Vinen er lagret i 5-6 måneder på 1000 liters brukte foudre fat, laget fra egen skog. (55 g/l)

 

Clemens Busch – Mosel
Marienburg Rothenpfad Riesling GG 2015
Det kjennes knapt at denne har vært innom eik, ikke så rart siden de yngste fatene de bruker er 54 år gamle! Jeg kom tilbake til standen deres både to og tre ganger for å smake denne igjen! Vinen er ekstremt konsentrert og behagelig, meget fin syrlighet som balanserer ut den gode fylden i frukten. Den har disse leskende, kremete smaken jeg får av viner med utsøkt frukt og syre-balanse. Smakene av gule frukter sitter ekstremt lenge i.
Jordsmonnet her er rød skifer og vinstokkene er 85 år gamle. Vinen er fermentert og lagret i 11 måneder på gamle (minimum 54 år) tyske eikefat!