Travaglini Gattinara Tre Vigne 2008

Tre Vigne 2008_ws

Jeg har tidligere smakt og skrevet om Travaglini Il Sogno og Gattinara fra denne produsenten. Tre Vigne er en ny bekjentskap som i dag kommer i ny årgang. Ikke bare er den en superflott vin, den er også nedsatt fra 369.- kr til 299.- kr og er et av de bedre kjøpene på Vinmonopolet akkurat nå.

Travaglini Giancarlo gården ble etablert i 1920 av Clemente Travaglini, og drives i dag av Giancarlos enke Liliana og døtrene Cristina og Cinzia. Cinzias mann, Massimo, har ansvaret for arbeidet på markene og i kjelleren. Sammen med Azienda Nervi (eid blant annet av Moestue) og Azienda Antoniolo, er Travaglini den mest kjente gården i Gattinara. Travaglini produsererer kun viner på Nebbiolo druen (lokalt kjent som «Spanna»), og har totalt 44 hektar vinmarker hvor de produserer ca 250 000 flasker vin per år. Formen på flaskene til Travaglini ble skapt for å kunne skille seg ut i mengden og for å unngå at bunnfallet blir med i glasset når skjenket korrekt! Men det er innholdet i dem som gjør at jeg tar meg råd til å kjøpe inn vinene deres og nyte de med jevne mellomrom.

Travaglini grapes
foto © Travaglini

Tre Vigne er laget på 100% Nebbiolo druer som kommer fra tre parseller («Trevigne») i vinmarkene, Lurghe, Parolone og Alice. Vinmarkene ligger på 450 moh. og jordsmonnet er mineralsk og rikt på kalkstein. Avkastningen er lav og vinen lages kun i de beste årgangene. Vinen gjennomgår tradisjonell vinifikasjon i botte, hvoretter 80% av vinen lagres i slovenske botte i 3 år og 20% i eldre barrique. Etter tapping lagres vinen på flaske i minimum 2 år. Det ble produsert 19 500 flasker av denne i 2008.

Travaglini fields
foto © Travaglini

Ut av glasset kommer det en kjent og kjær duft av nebbiolo, mørk, saftig og ren. Veldig frisk, elegant og fin frukt som henger lenge og vel i munnhulen. Gode smaker av skogsbær, sopp, kirsebær og lær, godt kryddet, integrerte tanniner og med en fin syrlighet som balanserer vinen fint ut. Smaker jeg digger, og som går igjen i de vinene jeg så langt har smakt fra denne produsenten. Drikk gjerne vinen nå, etter 1 time i karaffelen og temperert til 16-18 grader, eller legg den i vinskapet ditt i opptil 15 år.

Tre Vigne 2008 btl_s

Tre Vigne kan med hell drikkes til villsvinstek, lofotlam, indrefilet av okse og modne oster.

Travaglini Giancarlo

Travaglini Gattinara Tre Vigne 2008

tidligere artikler om Travaglini:
Travaglini Il Sogno 2006
Travaglini Gattinara 2001

tilgjengelige viner på VP – klikk her.
I tillegg finner du Il Sogno i 75cl, Gattinara Riserva og Tre Vigne (både i magnum og dobbelt magnum) på spesialbestilling hos Gaia Wine & Spirits.