«The Others» – Spätburgunder og Silvaner

SpatSilv2

Her kommer noen gode bekjenskaper etter tirsdagens smaking med «The Others» i regi av Tysk Vininformasjon, på Onda Bar og Grill. På formiddagen ble det holdt et foredrag og smaking av Spätburgunder og Silvaner, av Tysklands dyktigste sommelierer og Master og Wine student, Romana Echensperger.

Romana-Echensperger_
Romana Echensperger

To av vinene som stod best frem var Markus Molitor Brauneberger Klostergarten** Pinot Noir 2007, Mosel, og Wagner Stempel Siefersheimer Silvaner Trocken 2011, Rheinhessen (se over). Førstnevnte er en utmerket Spätburgunder (Pinot Noir) som senere på dagen også ble servert til kalv med hvit asparges og estragonsaus sammen med en annen utmerket Spätburgunder, Östreicher Spätburgunder No1 2009.

Foodi
råmarinert sashimi & kalv

Wagner Stempel Silvaneren hadde en god konsentrasjon, frisk syre med hint av blomster og epler, fin mineralitet og god lengde. Denne vinen ble også servert til råmarinert sashimi med vannmelon og koriander.

Spätburgunder er den viktigste røde druen i Baden, Ahr og Rheingau regionene, men det er også betydelig beplantning i Pfalz, Rheinhessen, og Württemberg også. I alt er 11 807 hektar, eller 11.6% av de tyske vinregioner dekket med Pinot Noir vinstokker. Druen ble introdusert i Tyskland i 884 e.Kr., mens den først på 1200 tallet ble plantet i Rheingau-regionen. På 1500-tallet ble den plantet i Pfalz-regionen, og på 1700-tallet ble det plantet i Ahr regionen. Spätburgunder passer til skinke, kalkun, viltkjøtt og faste oster.

Silvaner er en meget matvennlig, lagringsdyktig og elegant vin. Den har ofte en lett og rund, syrlig smak av eple, pære, plomme og ferskuttet gress. Vinene kan generelt lagres i 10-20 år, mens noen har fint tålt 50-60 år i kjelleren. Denne druen er mest utbredt i Franken og Reinheissen. Et trygt matfølge er asparges og fiskeretter.

Under finner du noen flere gode viner fra smakingen.

Rebholz Sonnenshein 2008

Im Sonnenschein Spätburgunder R Großes Gewächs 2008, fra Òkonomierat Rebholz, Pfalz.
God smak av røde bær, kirsebær og bringebær, med en eim av røyk. Fløyelsaktig og god balanse med en behagelig syre. Viner fra Rebholz som er merket med «R», er viner av meget høy kvalitet og har vært lagret på små eikefat (barrique).

Becker Kalkgestein 2009

Becker Kalkgestein Spätburgunder 2009, fra Weingut Fritz Becker, Pfalz.
Becker lager noen av de beste Pinot Noir vinene i Tyskland. De finnes ofte på de beste hotellene og restaurantene rundt om i verden, og rangeres også høyt av Gault & Millau. Denne vinen er spesielt saftig, med fin frukt, noe sort pepper, elegant syre og god lengde.

Huxelrebe 2012

Helt til slutt tar jeg med en liten overraskelse av en søtvin, Bechtheimer Heiligkreuz Huxelrebe Spätlese 2012 fra Weingut Erbeldinger, Reinhessen.
Dette er en vin med nydelig sødme, frisk syre, god smak av gule sitrusfrukter og hyllebær. Behagelige smaker som sitter lenge i. Anbefales.

The Wine Rambler -Molitor

Rockssandfruit.blogspot.no – Becker

«The Others 2013»

«The Others 2012»