Tysklands andre vinsorter

Tyskland produserer noen av de beste vinene i verden. Den mest kjente druen er Riesling (22%), men det finnes også andre spennende vinsorter. Fra gårsdagens smaking kan jeg spesielt anbefale; Koehler-Ruprecht Philippi Pinot Gris 2000 og Schloss Proschwitz Grauburgunder 2010 (Schloss Proschwitz).

Rosè (4%)lages vanligvis på Spätburgunder eller Portugieser. Disse druene presses og får gjære sammen med skinnet i en kort periode, 10-36 timer, for å få frem den gjenkjennbare Rosè fargen. En variasjon av Rosè er Weissherbs, en endrue rosèvin (nesten hvit av farge) som regnes som en vin av bedre kvalitet enn en tradisjonell rosèvin. Serveres best kald, 9-11°.

En vin som utmerket seg var Weingut St. Hildegard Spätburgunder Rosè 2010. Morsomt at den er laget av nonner på Weingut St. Hildegard, Bingen ved Rüdesheim. En frisk vin med flott mineralitet og en florlett perlende sødme. En god vin for lange sommertimer.

Weissburgunder (4%) (Pinot Blanc)er også en mutasjon av Pinot Noir. Den har en litt mer fremtredende syrlighet med en smak av nøtter og aprikos. Druene trives best i de mer varmere delene av Baden, Mosel og Nahe regionene.

Morsomt å finne en vin fra Karl Heinz Gaul i dette utvalget. En meget frisk og fin vin som holder en høy kvalitet sammenlignet med flere av de andre vinene her.

Men dagens store høydepunkt var, Siebeldingen im Sonnenschein Spätlese 2010, en superfrisk Weissburgunder fra Wilhelmshof. Nydelig smak av melon med et lite kick av syre avrundet av en restsødme som varte og rakk. Jeg kjenner smaken av denne vinen ennå!

Til middagen på Argent senere på kvelden fikk vi blant annet servert en perfekt Spätburgunder Saulheimer Hölle 2008 fra Winserhof Törle. Denne vinen fikk en 3. plass i en internasjonal konkuranse i 2011. Desverre er den ikke å få tak i på vinmonopolet. Det er derimot hvitvinene Winzerhof Thörle Riesling Feinherb 2009 og Winzerhof Thörle Saulheimer Riesling Kalkstein 2008. Matfølget til denne Spätburgunderen var kylling fra Stange med honning- og rosmarinstekt gulrot og sauce verde.

Silvaner Franken GG 2010 fra Weingut Bürgerspital,  gikk utmerket godt til Hummer med estragonmajones, røkt maldonsalt og vårskudd.

Endinger Engelsberg Weissburgunder Kabinett 2011 fra Weingut Knab, servert til en fantastisk god pannestekt Foie Gras med solbærgele og vørterbrød.