Tenuta Sette Ponti Crognolo 2016

Crognolo er en av de rimeligere vinene fra Tenuta Sette Ponti i Toscana som også lager supertoscanerne Oreno og Orma. Crognolo er en blend av Sangiovese og Merlot som passer utmerket til påskelammet!

–  –  –

Arkitekten Alberto Moretti kjøpte de første 55 hektarene fra prinsessene Margherita og Maria Cristina av Savoy d’Aosta, døtre til den berømte hertugen Amedeo av Savoy av Aosta i 1957 for å ha et sted hvor han kunne gå på jakt. I dag er dette familiehjemmet til Albertos sønn, Antonio Moretti som på 1990-tallet produserte den første vinen for salg på flaske. Første årgang kom med Crognolo i 1998, mens første årgang av Oreno kom i 1999. Eiendommen består i dag av 330 hektar, hvorav 50 hektar er beplantet med vinstokker, hovedsakelig Sangiovese, men også Cabernet Sauvignon og Merlot. Jordsmonnet er variert med en blanding av leire, sand, kalkstein og steintypen Galastro.

Sette Ponti betyr egentlig «syv broer» og referer til de syv broene som en passerer mellom Firenze og Arezzo. Hvor du også finner gården, èn times kjøretur sør-øst for Firenze. Siden 2020 er produksjonen økologisk. Den nyeste eiendommen er Orma som betyr ”merke” eller ”fotavtrykk”. Den er 7 hektar stor og er plantet med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot og ligger flott til i Bolgheri, midt imellom markene til Ornellaia og Sassicaia.

Under en vinsmaking med produsenten i Oslo nylig ble blant annet 7 årganger av hver av Oreno og Orma smakt. Av de beste årgangene vil jeg trekke frem spesielt Oreno 2015 og 2019, med 2019 som historisk bra, og Orma 2008, 2011 og 2013.

fakta
– 85% eksporteres i hovedsak til USA, Frankrike, Danmark, Sveits og Tyskland
– Crognolo betyr villplante

Oversikt over Tenuta Sette Pontis marker.

vinifikasjon
Den nære er podet på vingårder som ligger i vendt mot sør i steinete jord rik på Galestro og dyrket utelukkende med organisk gjødsel og uten ugressmidler. Druesammensettingen er 90% Sangiovese og 10% Merlot. Mosten har fått 20 dagers maserasjon med kontrollert temperatur på lukkede og åpne ståltanker og 12-14 måneders modning i små franske barriques (225 L). Til slutt har den fått 6 måneders flaskelagring før salg.

smaksnotater
Crognolo har fått noen års modning på seg siden første gang smakt i 2018. Tanninene er fremdeles fremtredende men mer integrert, de ekstra årene har også gitt vinen pene sekundære smaker, med et lett bitt og toner av støvet jordbunn, lær, kaffe, tobakk, vanilje, eucalyptus, pent balansert og fin syrestruktur, tørr, rik og frisk utgang på smakene. En fin og lettdrikkelig vin som gir mersmak. Den er fint uten, men bedre med mat og da gjerne et stykke godt stykke lammekjøtt i påsken. Drikker bra nå og i 4-5 år til, temperert til 16℃.

Tenuta Sette Ponti Crognolo 2016

Tenuta Sette Ponti