Tenuta Montanello Crocetta Barbera 2010

Montanello_w
Tenuta Montanello med La Morra i bakgrunnen.

Tenuta Montanello ble grunnlagt i 1864 av Bartolomeo Racca, og ble det første kooperativet i Langhe I Piemonte. På 1960 tallet leide Alberto Raccas far ut gården til Fratelli Monchiero, og tok med seg familien til Torino. Men da leieavtalen på eiendommen utløp i 1998 var ikke Alberto i tvil om å flytte tilbake og gjenåpne vingården sammen med søstrene Maria Pia og Cristina.

Gården ligger på en høyde omlag 250 meter over havet, i Castiglione Falletto, en liten middelaldersk landsby i hjertet av Langhe – med god utsikt mot La Morra. Eiendommen er på 40 hektar, hvorav 11 hektar er vinmarker og resten er beplantet med popler og nøtter. Vinmarkene på Montanello-åsen har et jordsmonn som består av 50% sand og 50% leire med god eksponering mot sør, sørvest og vest. Åssiden har alltid vært betraktet som en av de beste markene i Barolo-området.

Montanello house
foto: Tenuta Montanello

Den årlige produksjonen er på ca 25 000 flasker, Barolo, Langhe Nebbiolo, Barbera d’Alba og Dolcetto d’Alba. Ca 30% av druene selges foreløpig til andre omkringliggende vinmakere, men Alberto forventer å redusere videresalget til 10% de neste årene. Vinrankene på eiendommen er henholdsvis 70, 40, 25 og 10 år gamle.

Montanello brl
Foto: Tenuta Montanello

Crocetto har ikke fått noen maserasjon, men druene er fermentert i 7-8 dager i ståltanker, lagret i ett år på fransk eik (barriques) hvorav 30% ny eik. Til slutt lagres vinen 4-6 måneder på flaske før salg.

Dette er en veldig god hverdagsvin som jeg har handlet inn av over evne for å kunne ta frem ved flere anledninger denne sommeren. Vinen har en mørk frisk duft av solbær, trøffel og kjølig eik, som også gjenkjennes på smaken. I tillegg har den en myk og saftig smak av kirsebær, aprikos, vanilje og en lett sødme som holdes i tømme av en frisk og god syrlighet. Tanninene er pent integrerte og det merkes knapt at vinen har hele 15% alkohol. Tvert imot fremstår vinen som godt balansert og behagelig å drikke. Vinen kan lagres fint frem til år 2020.

Montanellos aller første årgang kom i 2001, en absolutt god, klassisk årgang. Dette var også generelt en god årgang i Piemonte med stramme og fine viner, kanskje spesielt for Barberaene. Andre gode årgangene for Barbera Crocetta er 2004, 2006, 2007, 2008 og 2010.

Barbera Crocetta 2010 btl_

Drikkes best temperert til 15-16° C og da som følge til fete oster eller grillet kjøtt.

DN.no

CNN.com

Snooth.com

Tenuta Montanello

Tenuta Montanello Crocetta Barbera 2010 (199.- kr)

PS! Du finner også deres meget gode Montanello Barolo 2006 på Vinmonopolet.