Stephane Ogier Le Temps Est Venu 2018

Le Temps Est Venu er en av Ogier sine enklere viner, men la deg ikke lure, hans kjennetegn på kvalitet er å finne i alle hans viner. Ofte brukes det druer fra bedre marker i blenden til sine enklere viner for å heve kvaliteten. Ogier mener at fordi estate vinene ofte er kundenes introduksjon til en produsents viner, bør også de enklere viner ha en gjenkjennende kvalitet.

–  –  –

Ogier-familien har holdt til i Ampuis i syv generasjoner, men det var ikke før i 1983 at Stéphane sin far, Michel Ogier, bestemte seg for å kommersialisere vinene sin i en tid da interessen for Côte-Rôtie-vinene begynte å blomstre rundt om i verden. Fra Stéphane var seks år gammel visste han at han ville følge i sin fars fotspor, og i 1997, etter å ha fullført ønologi-studiet i Beaune, begynte han i familebedriften på fulltid og fra 2003 overtok han eneansvaret for driften. Gården ligger vakkert til i Ampuis i Nord Rhone langs Rhone elven, en halvtimes kjøretur sør for Lyon og er i dag viden kjent for sine elegante viner fra området. De dyrker druer som Syrah, Viognier, Marsanne, Roussanne og Grenache på eiendommene sine som er på totalt 35 hektar. Côte-Rôtie er på 13,5 hektar, Condrieu 4, Saint Joseph 7, La Rosine 7 og L’Ame Sœur 3.5. Totalt produserer de 450 000 flasker per år.

De mest kjente markene, og gjerne de beste vinene kommer Lancement (Côte Blonde) og La Belle Hélène (Côte Brun). Lancement -vinstokkene kommer fra Stéphane sin mors side av familien, og blir gjerne omtalt som «min lille Musigny», med subtile, elegante, smaker av blomster. La Belle Hélène, som er mer kraftfull og rugende, kommer fra eiendommens eldste, 80 år gamle vinstokker, plantet rett ved siden av Guigals La Landonne. Det er ganske kult å tenke på at Ogier frem til 1980 solgte druene sine til de lokale kjempene, Chapoutier og Guigal.

Det toppmoderne produksjonslokalet til Ogier. foto ©️ Ogier

Stéphane forklarer at navnet «La Rosine» er kalt opp etter den tidligere eieren til tomten som faren, Michel, kjøpte tomten fra. «Mon Village» referer til Ampuis – Côte-Rôtie hjembyen hvor han ble født og har sine røtter. Den refererer også til klassifiseringen i Burgund hvor han bodde bodde i flere år mens han studerte. «Den er som min «Village» i mitt utvalg av enkle vingårdsviner». Le temps est Venue. Da jeg fikk muligheten til å kjøpe mine første vinstokker på Plan de Dieu i den sørlige Rhônedalen, nølte jeg litt, men så sa jeg til meg selv «Le temps est venu» (tiden er inne) prøv en ny druesort, et nytt klima.

fakta
– 40-50% av produksjonen sendes til USA, England, Canada, Australia, Hong-Kong, Norge, Tyskland og Sveits
– de dyrker druer som Syrah, Viognier, Marsanne, Roussanne og Grenache
– gode årganger er 1999, 2005, 2007, 2010, 2015, 2017 og 2019
– de har ansatt en steinhogger på heltid for å vedlikeholde steinmurene i de bratte terrassene på eiendommen

Vinmaker Stéphane Ogier. foto ©️ Ogier

vinifikasjon
Le Temps Est Venu er laget på 60% Grenache, 35% Syrah og 5% Mourvèdre fra vinmarker som er fra 30 til 50 år gamle, i et jordsmonn som består av kalkstein over blå leire. Mosten gjærer naturlig i temperaturregulerte betongtanker og modnes videre i 10 måneder, også på betongtanker, før den tappes på flaske.

Bortsett fra St Joseph vinene hans som vanligvis forsvinner med en gang går mange av vinene til Ogier under radaren. Hans St Joseph er for eksempel en svært god vin og pent priset og den blir som regel også utsolgt ganske raskt, mens en av hans bedre viner, Côte-Rôtie Mon Village, er som regel lettere å få tak i.

smaksnotater
Kjølig dempet floral duft av syrah. Fruktig, leskende, syrlig og konsentrert vin, med mørke toner av bjørnebær som kommer frem etter en stund i glasset. En mer strukturdrevet enn fruktdrevet vin. Noe stram, frisk, men ren frukt, lett og frisk vin. Den er noe ung ennå og trenger et par på baken før den runder av noe av friskheten. Mye vin for pengene. Drikk temperert til 16º C, innen 5 år og gjerne til andebryst.

Côte du Rhône Le Temps Est Venu 2018

Stephane Ogier