Sjokolade- og karamellterte

karamellterte1

Denne karamellterten er bare vilt god! Den kunne ha sett bedre ut på bilde, med ujevn deig (fant ikke kjevlen) og noe rennende fyll. Ingen unnskyldning, men det er sånn som skjer når en starter litt for sent med å lage den og herskapet venter. Fyllet hadde ikke satt seg, men smaken var det ingenting å utsette på. Hele terten ble spist opp på 10 minutter!

kakedeig
250 g hvetemel
2 ss bakekakao
3 ss sukker
50 g smør
2 eggeplommer
1 dl isvann

Bland sammen mel, kakao, sukker og smør (romtemperert og delt i terninger) i en bolle. Ha i eggeplommer og kaldt vann, bland godt sammen til en jevn deig. Pakk deigen inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i 30 minutter. Varme opp ovnen til 200º C. Kjevle deigen så tynn som mulig og legg i en ildfast terteform. Prikk deigen med en gaffel, fyll tørkede erter i hele deigen og bak i ovnen i 20 minutter. Ta ut og la den kjøle seg ned.

karamellfyll
2,5 dl sukker
3 dl kremfløte
1 ts maldonsalt
20 g smør
2 ss creme fraiche

Smelt sukkeret i en panne på medium varme (pass på at det ikke brenner seg), ha i kremfløte og la småkoke i 5 minutter mens du rører lett. Ha i salt, smør og creme fraiche. Rør godt rundt til du har en jevn og fin karamellmasse. Ta pannen av platen og la massen kjøle seg godt ned før du heller den over tertedeigen. Sett på et kaldt sted i et par timer.

ganache
1 dl kremfløte
100 g 60% kokesjokolade

Hakk sjokoladen i biter og smelt i en tynn panne over vannbad, bland inn kremfløten til en jevn og fin masse. Ha blandingen i en sprøytepose og lag et fint mønster over terten. Ha litt maldonsalt over før servering.

Anatolikos 2004-11

Anatolikos 2004 er en nyhet på Vinmonopolet nå i høst. Jeg fikk den på en nyhetssmaking for ikke lenge siden, og den røde dessertvinen fra Hellas er en dessert i seg selv men sammen med denne karamellterten er det dobbelt lykke! Vinen har en dypmørk smak av solbær, rosiner og appelsinmarmelade. Fylden og lengden på denne er eksepsjonell, men ikke uten en fin friskhet som holder den fra å bli for endimensjonal. Tvertimot er dette så godt at du vil ha problemer med ikke å drikke hele flasken på èn kveld. Drikk den temperert til 10° C.

Gaia Wines