Scarzello Barbera d’Alba Superiore 2016

Barbera D`Alba er den første vinen Federico produserte når han tok over driften av gården og jeg har smakt mange av årgangene av den, men denne er nok den beste han har produsert på 20 år! Også i følge produsenten selv. Vin-etikettene fikk også et ansiktsløft dette året, noe som kler den godt.

–  –  –

Azienda Scarzello har vært i familien siden 1930 og produserte i hovedsak vin på bulk. Det var ikke før på 1960-tallet at de tappet sine første 2000 baroloer på flaske, og i 1978 ble det besluttet å tappe hele produksjonen av Barolo på flaske for å mette etterspørselen av vinene til kunder i Tyskland, Sveits og USA. I dag er det vinmakeren, Federico Scarzello, 3. generasjons vinmaker, som siden 2001 har drevet gården videre etter sin far, Giorgio. Hovedhuset ligger i sentrum av Barolo by, til høyre for det store Colbert-torget, mens produksjonslokalene ligger litt lenger ned i dalen for byen. Her kultiverer han 5,5 hektar vinmarker hvorav 2 hektar er beplantet med Barbera og 3,5 hektar med Nebbiolo. Totalproduksjonen er på 35 000 flasker i året.

Federico ble utdannet som ønolog fra «Scuola Enologica Umberto I» i Alba by i 2000, en utdannelse han tok samtidig med Marta Rinaldi som nå viderefører tradisjonene etter «Beppe», Guiseppe Rinaldi. Begge er i dag ansett blant de 25 beste produsentene i Barolo.

fakta
– første årgang av denne Barberaen kom i 1997
– 2009 årgangen av Scarzellos Barbera Superiore ble valgt til årets Barbera av Decanter

Federico Scarzello i Sarmassa markene. foto © Jørn G. Broll

vinifikasjon
Barbera d’Alba Superiore er produsert med Barberadruer fra vinmarkene Sarmassa og Pajagallo som ligger på henholdsvis 250 og 350meters høyde, på kalkholdig jordsmonn. Druene ble høstet inn den første uken i oktober, det var perfekt vær med riktig temperatur for en perfekt modning av druene. Etter 40 dagers maserasjon på ståltanker og deretter 1 års modning på 3 stk 2500l / 3000l slovanske eikefat, fikk vinen til slutt 12 måneder på flaske før salg.

smaksnotater
Med litt lufting i glasset lukter det behagelig av lett vanilje, mørke kirsebær og modne jordbær. På smak kommer det en behagelig, kjølig, rik og leskende smak av mørke kirsebær, bjørnebær og nøtter med integrerte tanniner. Syren er lett intens og  med noe varme i fra alkoholen (15%) på utgang, men den er veldig godt innpakket. Og i tillegg svært nennsomt eiket, med en lang og tørr utgang. Luftes gjerne 1 time på karaffel og tempereres til 16° C.

Jeg smakte den til hjemmelaget pizza, som var perfekt, men drikk den gjerne også til langtidsstekt hjort.

Scarzello Barbera d’Alba Superiore 2016

Azienda Scarzello