Petra Unger Rosè 2019

Det er tid for Rosèvin og nå på Vinmonopolets slipp på fredag (8/5) kommer det en rekke gode viner av sorten. Pomponette, Nervi Rosato, Heidi Schrôcks Biscaya, for å nevne noen og for første gang i Norge, Petra Ungers Rose for å nevne en spesielt. Ved siden av å ha en av de fineste og mest passende etikettene jeg har sett på lenge, er vinen også spesielt god. Et stykke sommer på flaske!

– – –

Weingut Petra Unger holder til i kommunen Furth ved foten av Göttweig Abbey i vinregionen Kremstal, bare en times kjøretur rett vest for Wien. Petras far, Wolfgang Unger, var første generasjon vinmaker på gården og startet den som en hobby i 1964, men det var ikke før i 1987 at gården for alvor startet vinproduksjonen. Etter å blant annet ha gjort ferdig vinmaking-utdannelsen sin ved University of Natural Resources and Life Sciences i Wien overtok Petra driften av gården etter at faren døde i 1999. I dag produserer hun 15 forskjellige viner basert på Grüner Veltliner (60%), Riesling, Sauvignon Blanc og Gelber Muskateller (25%), samt Zweigelt, Pinot Noir, Merlot og Cabernet Sauvignon (10-15%) på 11 hektar vinmarker med en årlig totalproduksjon på omtrent 80 000 flasker. Vinmarkene ligger på begge sider av elven Donau ved den østlige inngangen til Wachau-dalen.

Rosévin har vært produsert på gården siden oppstarten i 1987. Dessverre har den ikke vært tilgjengelig i Norge før nå, men når den nå først kommer, kommer den i en strålende årgang. 2019 årgangen er en generelt god årgang både i Tyskland og Østerrike med en god modenhet og litt bedre syrestruktur som balanserer de modne fruktaromaene enda bedre enn 2018 årgangen. I tillegg utfører Petra green harvest (beskjæring av drueklasene) på hele 50%, noe som gir ekstra god fruktkonsentrasjon. En rosè laget på Zweigelt er kanskje noe uvant for mange, men la det ikke skremme deg, det er en veldig god drue for Rosé og når du har smakt denne er du solgt!

fakta
– Petra er medlem av Österreichische Traditionsweingüter (ÖTW) som er Østerrikes svar på VDP i Tyskland
Zweigelt er en rød drue, en kryssning av St. Laurent og Blaufränkisch, utviklet i 1922 av Fritz Zweigelt på det føderale Instituttet for Viticulture i Klosterneuburg i Østerrike.

Zweigelt markene i Ried Landwid. foto ©️ Weingut Unger

vinifikasjon
Petras rosè er laget på 100% Zweigelt druer som står i et jordsmonn bestående av et tykt lag med løss på primærbergarer som granitt, gneis og skifer på en vestvendt mark i Ried Landwid. Druene ble plukket for hånd i slutten av september og ble presset forsiktig før mosten fikk 4 timers skinnkontakt. Den hvilte så temperaturkontrollert over natten før den ble overført til en ny ståltank, fikk tilsatt gjær og fermenterte i 7 dager med en temperatur på 17-18° C. Vinen modnet på bunnfall frem til desember (3 mnd) og filtreres og tappes på flaske etter totalt 6 måneder. Alt foregår 100% på ståltanker.

smaksnotater
Lys rosa på farge. Frisk og fruktig nese av bringebær og røde kirsebær. Saftige smaker av fersken, bringebær, hvit pepper, med fin fylde i frukten uten at den blir for tung, godt hjulpet av et nennsomt syrlig sting som følger gjennom smaksbildet. Tanninene er bløte og innbydende, mens utgangen er tørr og leskende. En perfekt sommervin! Drikk den alene på terrassen, som aperitif eller til mango og kyllingsalat, temperert til 8-10º C.

Petra Unger Rosè 2019 (190.-kr)

Weingut Petra Unger