Pascal Clement

Pascals wines_A1

Fra jeg smakte Pascals viner for et år siden til jeg nylig fikk smake alle vinene hans igjen, har det skjedd mye positivt. Jevnt over holder alle vinene hans høy kvalitet, mens toppvinene hans er eksepsjonelt gode. De koster også noe mer, helt på smertegrensen min egentlig, men jeg ville ikke vært foruten erfaringen av å ha smakt de.

Huset til Pascal ligger i Sauvigny les Baune, ca. 10 minutters kjøretur nord for Beaune. Han eier ingen egne vinmarker, men leier 0,85 hektar i Savigny-lès-Beaune og kjøper resten av druene til produksjonen sin fra 19 forskjellige appellasjoner fra Rully i Sør-Burgund til Chambolle og Gevrey i nord. Kjelleren i hovedhuset som ble bygget på 1850 tallet, rommer omtrent 200 fat og er også utvidet med nye produksjonslokaler.

Selv om Pascal kun har produsert egne viner siden 2012 har han mye og god erfaring fra tidligere. Han har for eksempel jobbet i fire år hos en av Burgunds mest legendariske vinprodusenter, Jean-François Coche-Dury, og hos Chanson Pere et fils Group Bollinger.

fakta
– i 2015 produserte han 40 000 flasker vin hvorav 85 % var hvite.
– 99% av produksjonen hans eksporteres til Norge, USA, England, Canada, Sverige, Nederland, Japan, Korea og Italia.

Pascal Clement
Pascal Clement, foto © Pascal Clement

Da Pascals første vin, Savigny-les-Beaune 1er Cru Aux Gravains 2012 , ble introdusert på Vinmonopolet i mars i fjor, ble den straks lagt merke til blant kjennere. En super vin i hans første årgang.

Senere, i mai det samme året, kom også Montagny 1er Cru Les Coeres Blanc 2013, i september kom Pernand Vergelesses «Les Combotte» blanc 2013 og Pommard 1er Cru Clos de Vergers Rouge 2012, i november kom Savigny Les Beaune «Dessus Les Vermots» Blanc 2013Chassagne Montrachet 1er Cru Les Boudriottes Blanc 2013, Meursault 1er Cru Charme Blanc 2013 og Corton «Renardes» Grand Cru Rouge 2011.

Fra mars i år er også Gevrey Chambertin «Les Evocelles» Rouge 2012 og Chambolle Musigny Rouge 2012 å finne på Vinmonopolet.

Det er altså blitt satset stort på hans viner og det virker i dag som om en meget god investering siden vinene hans er i ferd med å bli viden kjent. Det er nok ikke tilfeldig at han lager mest hvitviner for det er de som setter de dypeste spor i smaksløkene.

pascal-clement-cave-s
Kjeller hos Pascal, foto © Pascal Clement

Pascal Clement Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Boudriottes 2013
vinifikasjon
Vinen er laget av 100% Chardonnay. Vinmarken ligger på 220-325 meter høyde over havet og jordsmonnet består av kalkstein, leire og stein. Druene presses og mosten hviler så i 24 timer på tank før naturlig gjæring på fat, før den lagres i 12 måneder på fat og 4 måneder på ståltanker.

smaksnotater
Hvordan den smaker? Jo, det er en umiddelbar innsmigrende, myk, bittersøt, fyldig og leskende smak av nøtter, olje og fersken som får meg til å åpne alle sanser, til å både lytte og smake til vinens nyanser. Den gleder og utfordrer, lenge og åpner opp minner om sommer, sjømat og et svevende kyss på kinnet fra en jente jeg kjenner. Jeg er forelsket!

Temperer vinen til 12° C og server for eksempel til torsk i potetsuppe.

Pascal Clement Pommard 1er Cru Clos de Verger 2012
vinifikasjon
Druen er 100% Pinot Noir og kommer fra en vinmark 250 -330 meter over havet med sydvestlig eksponering. Jordsmonnet er leire og ulike typer kalkstein og marl. Druene destemmes og får 6 dagers kaldmasserasjon før fermenteringen varer i 20 dager uten tilsatt gjær. Den lagres videre i 16 måneder på fat.

smaksnotater
Fremdeles ung vin som kan nyte godt av et noe lengre liv i kjelleren. Men etter noen timer har den fått tid til å åpne seg og en utrolig ren frukt med utsøkt balanse vin med friske smaker av mørke kirsebær, nøtter, lær og marsipan. Det tanninske bittet er der, men ikke for kraftig, kun nok til å bekrefte et lagringspotensial. Et potensial som Pascal selv mener ideelt er på 5-10 års. Jeg mener det er for forsiktig og håper mine flasker vil vare i minst 10+ år.

Temperer vinen til 16° C og server til parmesanchips eller torskeloin med blomkålpurrè.

Tidligere artikkel: Savigny-les-Beaune 1er Cru Aux Gravains 2012.

Pascal Clement