Olek Bondonio Barbaresco 2012

Bondoni Barbaresco 2012-2

Oleks viner har på kort tid rukket å bli lagt merke til og godt likt i Norge. Mange har fått øynene opp for hans supre viner, og det er ikke uten grunn. Når jeg drar frem hans nye Barbarescoen er det fordi det er en liten juvel som ble sluppet nå i juli mens de fleste var på ferie. Det er nok derfor ikke så mange har oppdaget den ennå. Men det tar nok ikke lang tid før de 400 flaskene som er tilgjengelig, blir revet bort.

I omtrent 200 år har Bondoni familien eid gården (La Berchialla) i Barbaresco, som i dag huser vinproduksjonen til Olek. Men de første vinrankene ble ikke plantet før for ca. 90 år siden (Dolcetto) av Oleks bestefar, Riccardo Bondonio. Nebbiolo ble plantet i 1969. Alle druene ble den gang solgt til kooperativet Produttori del Barbaresco, som ligger kun 5 minutters kjøretur nord for Oleks gård. Han jobber 100% økologisk og biodynamisk, etter særdeles tradisjonell filosofi. Vinene spontangjæres, og får ingen klaring eller filtrering. Det brukes et minimum av svovel (35mg/l).

Olek Bondonio, foto © Marius Søbye – Nebbiolo Wines

Olek startet vinproduksjon på gården i 2005, som den første i familien under eget merke, og gjør selv alt arbeidet både i marken og i kjelleren. På 4 hektar produserer han ca. 15 000 flasker per år, men regner med å øke til 22 000 flasker innen et par år når han er ferdig med å utvide Starderimarken.

I 2012 produserte han kun base-Barbaresco (ikke Roncagliette cruet), på grunn av lav avkastning. Det vil si at 2012 Barbarescoen er en blend av Starderi cruet i Neive og Roncagliette i Tre Stelle, Barbaresco. Men fra 2014 produserer Olek 2 cru barbarescoer og ingen base barbarescorer. Barbaresco Starderi (Neive) og Barbaresco Roncagliette (Tre Stelle).

Bondonio vinranker, foto © Marius Søbye – Nebbiolo Wines

vinifikasjon
Barbaresco 2012 er laget på 100% Nebbiolo, og vinrankene står i hovedsak på leirebunn. Druene håndplukkes i små kurver og fraktes skånsomt til vinkjelleren. Vinen fermenteres i 40 dager på temperaturkontrollerte ståltanker (2 pumpovers per dag) på bunnfall. Den får 55 dager med skallkontakt, og lagres videre i 20 måneder på 1500 liters eikefat (botte), med naturlig malolaktisk fermentering. Til slutt får den 6 måneders flaskelagring på bunnfall.

smaksnotater
Vinen ble åpnet 6 timer før konsum og selv om den ennå er relativt ung er det en svært tilgjengelig og silkeaktig vin! Rene, gode smaker, ekstremt balansert, hint av sigar, lær, sursøte bringebær, kjøttfull og konsentrert med fin tyngde i smakene, integrerte tanniner og med en behagelig friskhet. Med med mer tid på rygg vil denne bare utvikle seg fint videre til å bli en enda mer tilgjengelig, moden og elegant vin. Drikk den helst temperert til ca. 16-18° C.

Når jeg tenker over hva denne vinen kunne passe til av mat ender jeg med at den egentlig var veldig god å drikke alene i ro og mak, men bibringe med rotfrukt og polenta vil ikke bli feil til.

Olek Bondonio Barbaresco 2012

Azienda Olek Bondonio