Occhipinti Il Frappato 2017

Jeg har fulgt Arianna Ochhipinti sine naturviner i 10 år og smakt alle som er tilgjengelige på Vinmonopolet. Gleden ved å smake hennes viner slår aldri feil, de er så elegante og full av sjel at det er vanskelig å ikke like de.

–  –  –

Arianna Occhipinti holder til i utkanten av byen Vittoria, sørvest på øyen Sicilia. Ariannas interesse for vinmaking ble tidlig vekket fra da hun løp rundt i vinkjelleren som barn hos sin onkel Gusto Occhipinti (COS). Mange år senere, etter ønologistudiene på Universitetet i Milano sammen med blant andre Luca Roagna, hvor de lagde en stor kontrovers på universitetet rundt temaet spontangjæring, vendte hun hjem til Sicilia. Med to tomme hender og onkel Gusto som gudfar for prosjektet kjøpte hun vinmarker og begynte møysommelig å bygde opp sin eget vingård. En stor prestasjon for en ung jente på den Sicilianske landsbygda. Siden hennes første årgang i 2004 har hennes omdømme som vinmaker vokst og hun er i dag en flott representant for den nye generasjonen av vinmakere i Italia. Gården hennes har vokst til i dag å ha totalt 31 hektar vinmarker og hun produserer 150 000 flasker hvert år. Vinene lages i hovedsak på Nero d’Avola (Calabrese) og Frappato, men også Moscato di Alessandria (Zibibbo) og Albanello, som alle dyrkes etter biodynamiske metoder. Hun lager klassiske og naturlige viner, ingen kloner, spontangjæring, bruk av hele klaser, lang skallmaserasjon, ingen svovel før tapping og alle vinene er ufiltrerte.

De to første vinene hun laget var av Nero´d Avola og Frappato. Viner som umiddelbart ble godt mottatt av vinkritikerne, fordi de var så annerledes, klare, friske og elegante, enn vinene som ble laget på den tiden. Gården ligger perfekt til mellom fjellkjeden Apenninene og havet hvor jordsmonnet består for det meste av kritt og kalk, og markene får frisk vind fra fjellene. Til vanlig jobb er det 5 personer på gården, mens under innhøstingen kan være opptil 9 personer i sving. Men det er Arianna selv som tar beslutningene i alle ledd av produksjonen.

fakta
– 70% produksjonen eksporteres til USA, Italia, Japan, Norge, Sverige, Frankrike og Canada
– spesielt gode årganger er 2010, 2011, 2013, 2016

Gården ligger flott til med fjellkjeden Appeninene i ryggen og utsikt over byen Vittoria og Middelhavet. foto ©️ Occhipinti

vinifikasjon
Vinrankene her er 40 år gamle. Druene destemmes, skallmasserasjon og spontan gjæring i betongfat i 25 dager med daglig pumpover. Racking og lagring i de samme beholderne i 18 måneder. Vinen er ufiltrert.

smaksnotater
Vinen er noe reduktiv i starten og trenger en time på karaffel før den kvitter seg litt med innestengte dufter og åpner opp for slanke og raffinerte og leskende smaker av blodappelsin, mørke og lyse bærfrukter, noen røyktoner, integrerte tanniner og en fin friskhet. Det er en svært nennsom vin men som ikke mister grepet på en florlett balansert dybde i frukten. Tanninene er integrerte og utgangen er tørr. Drikk den nå temperert til 14º C eller lagre den i opptil 8-10 år. Drikk den gjerne til parmesanchips med syltede tomater og parmaskinke eller andebryst.

Occhipinti Il Frappato 2017

Agricola Occhipinti