Melsheimer Lentum Riesling Trocken 2011

Jeg har stor respekt til det Thorsten Melsheimer får til med vinene sine. I stupbratte fjellsider med opptil 45º helning (!), må han ikke bare jobbe for å holde seg på beina, men må også passe seg for steiner som av og til løsner fra fjellet over! Men strevet er verd det, for vinene hans er spesielt gode.

–  –  –

Thorsten er femte generasjon vinmaker på denne 350 år gamle familie-eiendommen som i dag er på 12 hektar. Han overtok i 1995 og har siden 1997 jobbet økologisk og fra 2013 er produksjonen også biodynamisk. Det var en stor glede å besøke gården nå i februar og blant annet få smake hans første årgang av Rurale 2015 en Pet Nat vin laget på 80% Riesling og 20% Johanniter. For ikke å snakke om hans Riesling Beerenauslese 2006, fantastisk sødme på den! Totalt produserer han 50-60 000 flasker i året

Å jobbe i markene her er som nevnt en aldri så liten utfordring. Mens 5% av alle vinmarker i Mosel er klassifisert Steilstlage (marker med størst helning), har over 50% av Melsheimers vinmarker denne klassifiseringen. Alt arbeidet i vinmarken gjøres kun for hånd i disse bratte skråningene og er både arbeids- og kostnadskrevende. Men alt det harde arbeidet har betalt seg for i 2007 ble Thorstein kåret til den beste rieslingprodusenten av det tyske magasinet Vinum, og i 2008 ble han ‘årets mest fremgangsrike’ vinmaker i Eichelman Deutschlands Weine.

fakta
– Melsheimer har en ny mark, 604, under kultivering
– i tillegg til seg selv og sin kone har Thorsten 3 faste ansatte som jobber på gården
– de bratteste markene heter Mullay Hofberg (se video under) og er på 9 hektar
– de har har 7 geiter som gresser i markene

Hovedhuset til Melsheimer, foto © Jørn G. Broll

vinifisering
Denne har fått hele 3 års fermentering (!) i 1000 liters foudre. Moderat svovlet. Filtrert for ikke å få annen gangs fermentering i flasken. Alle vinene har fåttmalolaktisk fermentering.

smaksnotater
Jeg digger denne lett reduktive vinen som etter en omgang i karaffelen en times tid, gir supermyke og balanserte smaker av honning med god lengde på smakene med en frisk og lett avslutning, Den lille restsødmen på 4g/l, er bare med og gi vinen litt mer kropp og balanserer florlett mot syrligheten. En kan bli avhengig av en vin som dette!

Drikk den temperert til 10º C og da gjerne til skrei med ertepurre eller potetsuppe.

Melsheimer Lentum Riesling Trocken 2011

Weingut Melsheimer