Marimar Estate La Masia Chardonnay 2016

Jeg kom nylig over nok en for meg ukjent produsent, og vin, men bekjentskapet gledet umiddelbart. Spesielt deres Chardonnays, men også flere av Pinot Noir vinene gledet smaksløkene mine!

– – –

Marimar Torres er født og oppvoks i Spania og har alltid jobbet i vinindustrien gjennom familiedriften Bodegas Torres. Etter å ha promotert familiens viner til det amerikanske markedet, flyttet hun til California i 1975 og planene om å starte en egen vingård begynte å slå rot. Det var ikke enkelt for en jente å starte for seg selv, og det skulle ta 10 år og litt hjelp fra sin bror Miguel før Marimar Estate Vineyard ble ikke en realitet i 1986. De spanskinspirerte gårdshusene og vinmarkene som omkranser gården finner du 1 ,5 timers kjøretur nord for San Francisco i Russian River dalen i Sonoma County, 16 km fra havet.

Det ble først plantet 22 hektar vinmarker med Chardonnay og Pinot Noir som i dag har blitt til 32 hektar med 5 forskjellige druesorter. Det begynte med planting av Chardonnay i 1986, så Pinot Noir i 1988, Syrah i 1999, Tempranillo i 2004 og Albariño in 2006. I dag har de en totalproduksjon på 190 000 flasker i året og Marimar får god hjelp i det daglige arbeidet av sin datteren, Cristina. De to vinmarkene deres er oppkalt etter familiemedlemmene Miguel Torres (Don Miguel Vineyards) og Margarita Riera de Torres (Doña Margarita Vineyards).

Vinranke-beplantingen er i en europeisk stil med høy tetthet på over 2000 vinstokker per hektar, utbyttene er lave og arbeidsintensive; men vinrankene lever lenger og druene leverer bedre balanse og større konsentrasjon, samt mer eleganse og finesse. Don Miguel vinmarken ble omgjort til organiske produksjon i 2003 og tilling brukes til kontroll av plantevern i stedet for ugressmidler. Kompostering av erter, sukkererter, bønner og havre er foretrukket over syntetisk gjødsel. Marimar har i senere tid også begynt å implementere biodynamisk produksjon.

fakta
– 35% av produksjonen eksporteres til Spania, Japan, Storbrittania og Sverige

Hovedhuset til Marimar. foto © Marimar Winery

vinifikasjon
Vinen er laget på 100% Chardonnay hvor druene kommer fra den 12 hektar store vinmarken Don Miguel. som er beplantet med tre forskjellige kloner. Blandingen av kloner i 2015 årgangen er 41% Rued, 38% Spring Mountain og 21% See.Druene ble høstet mellom 22. august og 12. september, deretter ble hele drueklasen presset og gjæret på franske Allier og Damy-fat (44% nye). Etter malolaktisk gjæring, har vinen fått 11 måneder modning på bunnfall på samme fat. Jordsmonnet er en blanding av leiresand av vulkansk opprinnelse og marine sedimenter.

smaksnotater
Straks etter åpning er eikepreget noe fremtrende på smak, men etter 2 timers lufting avtar den og smakene fremstår som balanserte, rike og friske. Jeg liker at Chardonnay viner har et viss gjenkjennbart drag av eik eller vanilje. Ikke mye, men nok til å gi vinen fylde og tyngde. Denne har akkurat dette preget og samtidig en pent integrert friskhet, god intensitet, med smaker av honningmelon, papaya god, smaker som omslutter hverandre og avslutter med en tørr utgang. For øyeblikket får du tak i både 2015 og 2016 årgangen på Vinmonopolet, 2015 er kanskje en litt mer slank årgang med mindre eikebruk (44%) enn 2016 årgangen (60%).

Det anbefales å drikke denne temperert til 10° C og innen innen 2026. Som matfølge til vinen, eller omvendt, vil sjømatrisotto eller skrei garantert gå bra til.

Marimar Estate La Masia Chardonnay 2016

Marimar Estate