Latour a Civitella 2014

«Latour en Civitella» er den første vinen i Lazio som noen gang har fått «Tre Bicchieri» prisen, ikke så rart tenker jeg etter nå å ha smakt den, den er farlig god. Den burde absolutt vært tilgjengelig på Vinmonopolet, men er det ikke desverre. Kanskje en av våre importører ser sin besøkelsestid og tar den inn i varmen!

– – –

Du finner Cantina Sergio Mottura en halvannen times kjøretur nord for Roma og helt sør for i vindistriktet Umbria. Eiendommen har tilhørt Mottura familien siden 1933 men produksjonslokalene og vinmarkene ble betydelig modernisert i begynnelsen av 1960-tallet. Sergio Mottura tok over driften av gården i 1960 som 20 åring og begynte det møysommelige arbeidet med å kultivere markene. I dag er 37 hektar av de totalt 120 hektarene topp vinmarker og resten er skog. De lager viner på druer som Procanico, VerdelloGrechetto, Drupeggio og Malvasia, på vinstokker som i gjennomsnitt er 35 år gamle, de eldste er 70 år. Sergio sine viner har fått mange utmerkelser og han selv ble også valgt til årets vinmaker i 2013.

Grechetto er den viktigste druen gården produserer vin på, den modner tidlig og er derfor også blandt de første druene som høstes inn. Vinrankene til Grechetto er klonet med tre forskjellige kloner og Muttora produserer derfor også tre forskjellige viner; Latour a Civitella, Poggio della Costa og Muffo (dessertvin).

Morsomt og kledelig er det at etikettene til Mottura prydes av et pinnsvin, et dyr som lever utelukkende på steder der den økologiske balansen blir respektert. Etter at gården ble lagt om til organisk produksjon i 1966, kom den tilbake til markene etter å ha vært borte noen år.

fakta
– 60% av produksjonen eksporteres til USA, Canada, Tyskland og England.
– de beste årgangene for denne vinen er 1996, 2005, 2011 og 2014, så langt!

Lagringskjeller på Mottura, foto © Sergio Mottura Cantina

vinifikasjon
Latour a Civitella er laget på 100% Grechetto druer høstet for hånd fra de fem beste Grechetto markene. Kun naturlig gjødsel og ingen kjemiske plantevernmidler brukes i marken. Druene presses forsiktig, gjæres ved av temperatur (18° – 20°C)  i 225 liter franske eikefat som oppbevares i gamle «Tufo» kjellere. Etter gjæring forblir vinen i de samme eikefatene i 9 måneder før den til slutt lagres i 6 måneder på flaske før salg.

smaksnotater
Umiddelbart minner den meg litt om en Chardonnay, med en fyldig og rik munnfølelse av ananas, voks, hasselnøtter, grønne epler og pent eiket. Neste lag av smaker preges av en leskende friskhet som er pent balansert med en tørr og lett bitter avslutning. Anbefalt serveringstemperatur er 10° C. Kan lagres i omtrent 7-8 år.

Jeg synes vinen best kom til sin rett med mat, nærmere bestemt andebryst i honningsennep, men vil garantert passe til pappardelle i villsvinsragu, løksuppe eller toskanske ribollita også.

Sergio Mottura Cantina