Løksuppe

Loeksuppe

Helt utenfor sesongen vil noen si, men jeg kan lett spise denne tradisjonsrike franske suppen når som helst! Den er så rimelig og lett å lage, og smaker så godt. Når den settes sammen med en god vin, som den jeg hadde til her, blir det fest for smaksløkene!

til 8 personer

5 store løk
4 store sjalottløk
4 fedd hvitløk
4 ss smør
2 ss mel
3 dl sherry
1,5 l kyllingkraft
8 stilker fersk timian
4 laurbærblader
1 ts karve
salt
nykvernet pepper

Skrell løkene og skjær de i 2 cm tykke skiver og del de så i to. Hvitløken finhakkes. Varm opp smøret i en stor panne. Når det er smeltet har du i all løken, fres det på middels varme til det er lett gyllent. Ha i mel, karve og laurbærblad. Melet er med for å gi ekstra fylde.

Loek til suppen

Ha i kraft, vin, vann og salt. Kok suppen uten lokk på lav varme i cirka en time. Det kan til å begynne med se ut til å være en vill mengde med løk, men det koker ned til en mer overkommelig mengde. Mye løk er dessuten litt av poenget med en løksuppe.

Smak til med salt og pepper.

2 loffskiver
60 g Gruyère ost

Stikk ut små rundinger av loffskivene med et espressomåleglass. Empreinte Chardonnay 2011Legg skivene på et stekebrett. Riv osten og dryss den på loffskivene. Sett brettet i ovnen på 200° C i omtrent 7 minutter til de er gyldne. Ta ut og la avkjøle. Du må gjerne gjøre denne delen i god tid, før gjestene kommer.

Når alt er klart legges loffskivene i suppen, dryss over timian, og servèr.

Tissot Empreinte Chardonnay 2011 hadde den lille ekstra tyngden for å hamle opp med den mektige løksuppen, men samtidig frisk nok til å løfte opp totalinntrykket. Kjente igjen modne sorte plommer, ristede hasselnøtter, fin syrlighet og en lang, fyldig og frisk ettersmak. Glede i glasset, glede i suppeskålen, minneverdige smaksopplevelser.

Jeg anbefaler å lufte vinen 1 times tid før konsum. Serveringstemperatur: 8-10° C. Og kjøp gjerne minst 2 stk av denne vinen og la de(n) andre bli liggende i kjelleren i opp til 5 år. Den vil utvikle seg og bli mer kompleks med tiden.