Domaine Marc Kreydenweiss

3 x KW btl_

Jeg ble anbefalt vinene til denne produsenten og handlet inn 3 av de 7 som er tilgjengelige på Vinmonopolet. De ble smakt sammen med en god venn og vi var begge klar på at dette var et hyggelig nytt bekjentskap som åpnet opp for nye smaker og ekstra fine opplevelser. Alle er i tillegg meget matvennlige viner.

Marc Kreydenweiss, født i Strasbourg i 1948, er arvingen til en vindyrker-familie som har bodd i Alsace i tre århundrer. Han har eid og forvaltet denne gården siden 1971. I 1984 besluttet han å utelukkende produsere kvalitetsvin noe som resulterte i at vinene hans har blitt anerkjent for høyere konsentrasjon, kompleksitet og lengre ettersmak.

I dag produserer Kreydenweiss 70 000 flasker vin per år på 13,5 hektar vinmarker i Andlau, Alsace. Her har de marker i kommunene Andlau, Eichhoffen, Kastelberg, Moenchberg og Wiebelsberg. Marc er i dag en av de fremste trendsetterne innen biodynamisk vindyrking.

Marc hadde lenge en drøm om å produsere røde viner i samme biodynamiske ånd som på gården i Alsace. Denne drømmen ble realisert i 1999 da han og konen, Emmanuelle, kjøpte en vingård i byen Manduel, i den sørlige delen av Rhône dalen. På denne gården, Domaine des Perrières, har de 20 hektar vinmarker og produserer 60 000 flasker vin i året. Vinene herfra er i hovedsak laget på druetypene Carignan og Mourvedre.

Innhøstningen på gården i Alsace starter nå kommende mandag (30/9) og det forventes perfekte druer, om enn mindre kvanta. Etter mye regn og kulde på vårparten, etterfulgt av en tørr sommer, har det denne uken (39) vært flott vær med sol, 25° C på dagtid og friske netter med 9° C.  De beste forutsetninger for en god avling.

Maison Kreydenweiss
foto: Kreydenweiss ©

Kreydenweiss Clos du Val d’Éléon 2008
Vimarkene ligger i bratte skråninger i Clos Rebberg og preges av et unikt terroir rikt på grå skifer.
Selv om dette er en av de rimeligste vinene til Kreydenweiss har den insmigrende smaker av eple, marsipan og godt med mineraler og en fin lett sødmefull avslutning. Det er en flott matvin som duger kjempebra til for eksempel grillet mais og thaisuppe.
Drue: Riesling 50%, Pinot Gris 50%

Kreydenweiss Wiebelsberg Grand Cru Riesling 2009
Wiebelsbergs åssider stiger bratt fra 230-300 m over elven Andlau. Jordsmonnet preges av sandstein som hjelper til å drenere jorden raskt. Markene vender mot syd/sydvest og får dermed god soleksponering mesteparten av dagen.
Vinen har et hint av voks og mineraler på duft, og fine smaker av gule plommer, epler, fersken og mineraler, med bra konsentrasjon, lengde og fin friskhet. Denne ble smakt, ganske enkelt, til Jacobs Brie med kjeks, en meget god kombinasjon. Drue: 100% Riesling.

Pieds Kast_1
foto: Kreydenweiss ©

Kreydenweiss Kastelberg Grand Cru Riesling 2009
Kastelbergs åssider dekker kun 6 ha, noe som gjør den til nest minste Grand Cru vingården i Alsace. Bakkene stiger bratt fra 240-300 m opp fra elven Andlau, og jordsmonnet er for det meste sandsten med god drenering. Området vender mot syd noe som betyr at vinstokkene får maksimalt med sol.
Dette er den klart beste og mest fyldige vinen av disse tre. Hint av voks og tung mineralitet på duft. Veldig myk og flott balansert vin med smak av tropiske frukter. Denne passer utmerket til hummer eller kan også fint drikkes uten matfølge. Drue: 100% Riesling

Jeg foretrakk å drikke alle disse vinene kalde, 8-10° C. De fremsto friskere og mer i harmoni da enn når de ble noe varmere i glasset.

Wineanorak.com

Mywinesandmore.blogspot.no

Domaine Marc Kreydenweiss

Du finner vinene til Kreydenweiss på Vinmonopolet, klikk her.