Joseph Phelps Freestone Pinot Noir 2012

 

Nysgjerrig som jeg er både på Pinot Noir og viner fra California, plukket jeg nylig opp denne på et besøk på Vinmonopolet. Prismessig (399.- kr) ligger den omtrent på samme nivå og i godt selskap med produsenter som Kutch, Scherrer, Anthill, eller Peay.

–  –  –

Joseph Phelps Vineyards er en familie-eid vingård som ble grunnlagt i 1973 da Joe Phelps kjøpte en tidligere storferanch i nærheten av St. Helena i Napa Valley. Med god hjelp av ønologen og nå legenden, Walter Schug, satte han straks i gang med å plante vinmarker på gården. I dag er gården på totalt 150 hektar vinmarker etter å ha ervervet 40 hektar nye marker nær byen Freestone på Sonoma kysten, hvor de produserer de Pinot Noir og Chardonnay.

Phelps er nok best kjent for to av sine viner, Insignia (Napa Valley/Bordeaux variant) som kom i sin første årgang, 1974, og enkeltmarksvinen Backus Vineyard Cabernet Sauvignon. Insignia er et kunststykke av en blandingsvin med, 88% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot, 3% Merlot, 3% Malbec og 1% Cabernet Franc. Allerede i sin første årgang fikk den 99 poeng av Robert Parker. 1991, 1997 og 2002 årgangene fikk alle sammen 100 poeng, og siste årgang, 2013, har fått 98 poeng! I 2005 ble Insignia 2002 også valgt til årets vin av Wine Spectator.

foto © Phelps Winery

vinifikasjon
Denne vinen er laget på 100% Pinot Noir hvor 60% kommer fra Quarter Moon Vineyard og 40% fra Pastorale Vineyard i Freestone. Druene plukkes grytidlig om morgenen og blir håndsortert før de får en lang naturlig gjæring med 27 % hele drueklaser og regelmessige «punch-downs«. Til slutt lagres vinen i 13 måneder på 35% nye og 65% 2/3 år gamle franske eikefat.

smaksnotater
Dette er en lett og elegant Pinot med klassiske dufter av bringebær og lett fatpreg. Smakene er av det friske slaget, det er en lett og ukomplisert vin med et lette, syrlige bringebærsmaker, menthol, knust pepper og pent integrert fat. Tørr og medium kort utgang på smakene. Dekanteres helst 2 timer og server den til pasta med avocado og kylling, eller til andebryst i honningsennep, tempert til 12º C.

Tross sine 5 år virker vinen virket litt ung og vil nok ha godt av å ligge i et eller to år til på flaske, men bør nok drikkes før 2020.

Joseph Phelps Freestone Pinot Noir 2012

Joseph Phelps Vineyard