Jean Paul Brun

Btls1

Jeg fikk gleden av å møte Jean Paul Brun under hans første besøk til Norge nylig. Det skulle bli et hyggelig møte med den joviale vinmakeren og hans matvennlige viner.

–  –  –

Jean Paul holder til i Charnay, en landsby i den sørlige Beaujolais like nord for Lyon, i et vakkert område kjent som «Region av Golden Stones». Når han tok over familiegården i 1979 hadde den 4 hektar vinmarker, i dag er den på 45 hektar og produserer ca 240 000 flasker (vin) per år.

Jean Paul er vinrebellen som gikk sine egne veier i Beaujolais. Han ønsket sunne, friske viner laget uten snarveier. Dette innebar blant annet at han allerede for 10 år siden begynte med svært lave nivåer so2, at han utelukket chaptalisering og bruk av industriell gjær, at druene presses på klassisk vis, og at vinene fremstilles helt uten bruk av karbonmaserasjon.

Jean Paul Brun
Jean Paul Brun. foto © Jørn G. Broll

Jean Pauls kompromissløse kvalitetskrav til egne viner ble ikke verdsatt av det lokale smakspanelet (INAO) som bestemte at han ikke fikk lov til å sette Beaujolais på etikettene sine. Men realiteten var vel heller at man neppe noengang hadde smakt bedre standardbeaujolais! Mitt første møte med hans viner har i alle fall gitt meg lyst på å smake mer, mye mer:)

Charme Cremant 2010Cremant de Bourgogne Charme Blanc 2010
Frisk og rund vin, lett perlende. Fint balansert med smak av modne epler, fersken og sitron. Tørr, lang og sval ettersmak. Ikke så rart at denne er Norges nest mest solgte cremant.

100% Chardonnay

 

Jean-Paul Brun Beaujolais L’Ancien 2011L`Ancien 2011
Silkemyk og lett friskhet i inngang, lett friskhet på smak. Lett krydret, sorte bær, solbær, bringebærsyltetøy, ingen tanniner. Kan lagres i 5-8 år. Denne vinen er en av de mestselgende av Jean Pauls viner på Vinmonopolet.

Passer utmerket til skrei med rødvinssaus til.

 

Jean-Paul Brun Côte Brouilly 2011Cote de Brouilly 2011 Elegant, lett krydret på duft. Myk inngang som avslutter med en stigende, sterk smak av mørke bær og et pent sidespark av tanniner. Energisk vin med ren frukt.

Passer til kraftige kjøttretter.

Jean-Paul Brun Moulin A Vent 2010
Dette er min favoritt (ved siden av Grille Midi).
Moulin a vent 2011
Slank og frisk på duft. Litt ung vin ennå, bør dekanteres minimum 2 timer. Kan fint lagres i 3-5 år. Minner litt om en Pinot Noir vin. Slank og myk vin med en florlett smak av bringebær og jordbær.
Meget elegant matvin, som passet supergodt til Entrecot sandwitch.

 

Grille Midi 2011Toppcuvéen, selveste rosinen i pølsen, er Brun Fleurie Grille Midi 2009.
Vinstokkene til denne vinen er 65 år gammel! Super elegant vin, med florlett tyngde. Litt sprelsk vin med mer tanniner enn de andre vi smakte her. Balanserer fint mot syren og med smaker av røde bær som varer og rekker.

Lunchen ble holdt på Oro Bar og restaurant hvor vi ble servert en mør og fin entrecot sandwitch.

Thekitchenhotline.no

Entrecot sandwich

Crushwineco.com

Vinforum.no

Vinforum.no

Louisdressner.com