Hexamer Schlossböckelheimer Königsfels Riesling Trocken 2014

Hexamer Schlossboeckelheimer 2014-1

Er du lei av Riesling sier du? Jeg kommer nok aldri til å bli lei vinene på denne druen, spesielt ikke når det lages så fine eksemplarer som denne!

Weingut Hexamer ble grunnlagt av Helmut og Elisabeth Hexamer i 1960. Gården ligger fint til mellom vindistriktene Rheingau, Rheinhessen og Mosel, i den lille byen Meddersheim, en 40 minutters kjørestur vest for Mainz. Området har fått sitt navn etter elven Nahe, en bielv til Rhinen, som renner sydover fra Bingen. Hexamer har 23 hektar med vinmarker, hvorav 60 prosent er Riesling og 10 prosent Spätburgunder (Pinot Noir).

Opprinnelig var det en tradisjonell gård med noen kyr, skog og vinmarker, vin ble bare produsert til familiens eget forbruk. I de dager ble Nahe ikke engang anerkjent som en egen vinregion, de ble bare omtalt som «Rhein» vin. Kun noen få år etter at de tappet sin første vin i 1960 ble de tildelt en «Staatsehrenpreis» som er en premie gitt av Chamber of Agriculture for fremragende kvalitet. Denne prisen mottok de faktisk igjen denne uken.

I 1995 sluttet Helmut og Elisabeth sin eldste sønn, Harald, seg til vingården etter å ha fullført studiene ved Geisenheim Universitetet. I dag er det Harald og Petra Hexamer som driver gården videre. De eldste vinstokkene på gården er 47 år gammel, og ble plantet det samme året Harald ble født. Den yngste vingården ble plantet så sent som i april 2014, et område i Meddersheimer Rheingrafenbeg beplantet med Riesling. Vinrankene i Schlossböckelheimer Königsfels er rundt tjue år gamle, som de kjøpte i 2010.

De viktigste Riesling markene er Meddersheimer Rheingrafenberg (erodert sandstein med innebygd kvartsitt), Schloßböckelheimer In den Felsen og Schloßböckelheimer Königsfels (både vulkansk materiale med en høy andel av porfyr). Disse ulike typer jordsmonn gjør det mulig for dem å lage to helt forskjellige typer Rieslinger. Den ene slank med godt med sitrus smaker og syrlighet fra Rheingrafenberg og den andre litt mer dempede smaker, mykere, rikere og med gule og eksotiske frukter fra Schloßböckelheim.

Harvest 2015-1
innhøstning hos Hexamer, foto © Hexamer

Schlossböckelheim er en liten landsby i vinregionen Nahe, hvor vinene er fruktbetonte, mineralske og konsentrerte, med en integrert, nesten eksplosivt forfriskende syre. Vinmarken Schlossböckelheimer In den Felsen ligger sydvendt, steil og solrik, med en helning på opptil 70 grader! Jordsmonnet består av forvitret og fast porfyr, med innslag av kalium, kalsium og magnesium, noe som gir vinene herfra en særegen mineralitet. Porfyren i de steile helningene holder godt på varmen, og vi får et armomabilde av gul frukt, med myk syre, som kompletterer og kontrasterer vinene fra Rheingrafenberg. På dagen er det varme, solrike dager – mens fallvind fra Hunsrück fjellet gir kjølige netter, noe som også bidrar både til optimal modning og høyt syrenivå i druene. Vinmarksarealet her er på 6,9 hektar, hvorav 4,3 eies av Hexamer. 

fakta
– Petra Hexamer sier at de i løpet av de siste tyve årene knapt har hatt noen år som ga dårlig kvalitet. Men om noen viner skal trekkes frem i de siste ti årene er det gjerne, 2007, 2009, 2011, 2012 og 2014.
– Hexamer kjøper sine eiketønner fra en lokal tønnemaker som lager sine tønner med trevirke fra skogene i Meddersheim.
– 40% av vinene eksporteres i all hovedsak til Norge og USA. Mindre kvanta eksporteres til Sverige, Canada, Sveits, Nederland, Poland, Tsjekkeslovakia og Slovakia.

Vineyard-1
foto © Hexamer

vinifikasjon
Jordsmonnet består hovedsaklig av rød sandstein, med stort innslag av kvartsitt, som holder godt på varmen og gir vinene en tydelig terroir karakter og flott mineralitet. Høstingen foregår utelukkende for hånd, ofte i flere omganger, med streng seleksjon. Druene gjærer i ståltanker, med spontangjæring og lagres i 8 måneder på  bunnfallet. 

smaksnotater
Jeg var heldig og kom også over noen flasker av 2013 årgangen av denne, slik at jeg fikk smakt begge årgangene opp mot hverandre. 2013 hadde mer fruktsødme, mer mineralitet og med en ekstra fylde og modenhet enn 2014 årgangen. Det skyldes nok en litt varmere årgang i 2013, men også det ekstra året den har fått på flaske. Smaken av mango, melon og aprikos er mer fremtredende i 2013 årgangen, 2014 har noen av de samme smakene men mer i bakgrunnen, den har i stedet mer friskhet, ungdommelighet og liv som er ganske tiltalende. Vinen kan fint lagres i opptil 20 år i en god kjeller eller et godt vinskap. 

Temperer den til 9-10° C og drikk den til bakt torskeplomme eller laksetartar med mango.

Hexamer Schlossböckelheimer Königsfels Riesling Trocken 2013

Weingut Hexhamer