Heidi Schröck Beerenauslese 2014

schrock-beerenauslese-2014

Heidi Schrock er dronningen av de søte edeldråper, sånn er det bare. Få andre klarer den ekstremt fine balansen mellom det friske og det søte som gjør at du blir sittende igjen med en symfoni av sødmefulle smaker.

Weinbau Heidi Schröck ligger i hjertet av byen Rust i vinområdet Burgenland ved innsjøen Neusiedlersee, sørøst for hovedstaden Wien. Gården har vært i familiens eie siden 1770 og Heidi har drevet den nå 10 hektar store gården siden 1983. Vinmarkene hennes ligger sørvendte i et landskap som er danner som et amfiteater rundt byen Rust. Markene her ligger høyere enn det østerriske gjennomsnittet, får mer soltimer, kombinert med sandjord blandet med leire og høyt kalsiuminnhold gir det ideelle forutsetninger for vinene. I dag produserer hun ca. 40 000 flasker med edle dråper og er kanskje mest kjent for sine søte viner, men lager også noen fine tørre viner.

schrocks-fields-fall-1
Dette bildet er tatt i markene til Heidi i går (tirsdag 8/11), foto © Heidi Schrock

2014 årgangen var en av de mest utfordrende i karrieren til Heidi. Sen og kraftig nedbør i begynnelsen av september førte til en tidlig utvikling av botrytis (edelråte), og ga 50% mindre avling enn fra året før for de tørre vinene. For å ta vare på de resterende druene ble det lagt nett over vinrankene for å holde fugler og firbeinte dyr unna. På slutten av oktober kom det et par fine og varme dager og de kunne plukke druer med perfekt botrytis. Den tidlige modningen ga druene et noe høyere syrenivå (8 g/l) enn vanlig, et nivå som gir 2014 årgangen en ekstra fin ryggrad.

Druene kommer fra ulike vinmarker langs sjøen og opp bakken ved byen Rust. De er håndplukket, hver eneste drue sjekkes og dårlige bær kastes. Alt arbeid på gården gjøres med kjærlighet, kunnskap og erfaring.

Heidi Schrock
Heidi Schrock, foto © Jorn G. Broll

vinifikasjon
Drueblandingen er 30% Weissburgunder, 40% Welschriesling og 30% Furmint. Jordsmonnet består av sand med kalk og vinstokkene er 10-40 år gamle. Vinen fikk 4 timers maserasjon og ble så forsiktig presset i 10 timer. Sakte, men effektiv og skånsomt. Den ble fermentert med naturlig gjær i akasiefat på 1200 liter og lagres i 1 år før den tappes på flaske. Den finnes også nå på Magnum for første gang, og er kun tilgjengelig for det norske markedet!

smaksnotater
Heidi sin Beerenauslese og Beerenauslese selektion er noen av de beste søte viner jeg vet om. De har en perfekt balanse mellom sødme og friskhet, med lang sitrusaktig avslutning. I tillegg er det smaker av mandarin, fersken, aprikos, tørkede frukter, appelsinskall og grapefrukt. Konsentrert, rik og fyldig vin, med frisk syre som pakker inn sødmen perfekt. Herlig å drikke nå, men lagrer godt i minst 15-20 år.

Drikk først og fremst denne til kontemplasjon med en temperatur på 10º C! Når du har gjort det en stund kan du begynne å nyte den sammen med gåselever, blåmuggosternøttebaserte kaker, grillede reker med chili eller poteter stekt med rosmarin og pepret pecorino.

NB! Disse dessertvinene kan fint holde seg med kork på i kjøleskap i 2-3 uker.

Heidi Schröck Beerenauslese 2014

Heidi Schröck