Hacienda Lopez de Haro Graciano 2017

Garnacha vinmarkene i Rioja ble plantet for over one hundre år siden. Fra disse gamle markene kommer det en enkel men god budsjettvin (180.-kr!) som er fint til de svale sommerkveldene men som også passer godt til mat.

–   –   –

Helt nord i Spania på en idyllisk høyde i den historiske landsbyen San Vicente de la Sonsierraen og i hjertet av Rioja holder Hacienda Lopez de Haro til. Gården ligger på sørsiden av Biscaya fjellkjeden og Tolono fjellene, som beskytter den fra kald vind og fuktighet fra Biscayabukten. Med mer nedbør om vinteren enn noen annen periode av året, og med svale vinder som strømmer gjennom dalen Ebro gjør det til et perfekt område for vindyrking.

Arambarri familien har laget vin i mange generasjoner her, men det var ikke før José Miguel Sr. tok over vinhuset i 1999 at det begynte å ta form for alvor. I 2006 sluttet sønnene hans, Ricardo og José Miguel Jr. seg til selskapet og kort tid senere startet de også Vintae prosjektet, for å fremme det mangfoldige potensialet i vinene fra distriktet. Vintae innbefatter flere vingårder blant annet Hacienda Lopez de Haro og tidligere omtalte Bodega Classica, de kontrollerer totalt 200 hektar vinmarker og produserer 4 millioner flasker vin årlig. 2/3 av druene bruker de til sin egen produksjon mens de resterende druene, selges til andre vinmakere. Samtidig har de faste avtaler med andre vinbønder om å kjøpe kvalitetsdruer for å dekke behovet.  

Den viktigste druen de dyrker er Tempranillo, men vi har også Garnacha, Graciano, noen Mazuelo for røde og Viura som den viktigste hvite sorten, med noen Malvasía og andre mindre kjente druesorter. Noen av vinstokkene på gården er over hundre år gamle. De gir like mange druer som en yngre tre, men kvaliteten er høyere.

fakta
– de eksporterer til mer enn 60 land, i hovedsak til England, Russland, USA, Tyskland, Belgia, Holland, Norge, med flere

Vinmarker med hovedhuset (Slottet) i bakgrunnen. foto © Lopez de Haro

vinifikasjon
Druen er 100% Graciano som kommer fra en blanding av 20 til 70 år gamle vinstokker i San Vicente hvor jordsmonnet består av kalkrik leire. Mosten får 2 ukers maserasjon og gjæres ved 28ºC før den modnes i 10 måneder på franske og østeuropeiske 225 liters eikefat.

smaksnotater
Her får du en hederlig vin til en svært god pris (180.- kr). Den har en sval duft av sedertre og kjølig våt skogbunn. I munnen har den rene smaker av moreller, blå plommer, jordbær, tobakk, lakris og balsamico. Det er en ung vin med ferske grønne toner, medium + syre, endel tørrstoffer, lette tørre tanniner og en frisk, leskende, avslutning.

Graciano er en drue som modnes pent i flasken, men drikk den helst innen 10 år. Temperer den til 16℃ og drikk den gjerne til lett mat som parmesanchips med syltede tomater og parmaskinke, eller nyt den en sen, sval, sommerkveld.

Hacienda Lopez de Haro Graciano 2017

Hacienda Lopez de Haro