Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo 2018

Jeg har lenge fulgt Giovannis viner, kanskje spesielt hans Barolo Ceretta som er helt strålende, omtrent i hver årgang. Flere av hans viner har vært frekventert og nå spesielt hans Langhe Nebbiolo. Både 2017 og 2018 årgangen.

– – –

Giovanni Rosso ble grunnlagt i 1930 av Tommaso Canale og hans kone Esterina i Baudana noen kilometer nord for Serralunga d`Alba, en 20 minutters kjøretur sør for byen Alba i Piemonte. Her begynte Tommaso å kjøpe vinmarker i Serralunga, og blant de viktigste avtalene de gjorde var da de i 1934 overtok den nå berømte vinmarken, Vigna Rionda. Tomasso hadde vinifisert vinene sine i Davides og Rosso-familiens kjeller siden 1990, så det var naturlig at Davides mor, Ester Canale, arvet Vigna Rionda markene etter Tommaso Canales død.

Det var ikke før i 1990 at Giovanni Rosso i samarbeid med sin sønn, Davide, begynte å tappe egne viner. En begynnelse på en lang rekke flotte viner og etterhvert med et rykte som en av de ledende vingårder i Piemonte. I 2001, etter å ha gjort seg ferdig med ønolog-utdannelsen og jobbet et år i Bourgogne, tok Davide Rosso som da var 27 år gammel over ansvaret for gården og har tatt den til stadig nye høyder.

I Piemonte produserer Davide kun røde viner, 8 stykker av sorten, helt til han begynte å lage vin på Sicilia. Davide begynte å se på muligheten for å lage vin på Cecilia i 2014 og kjøpte også 6,7 hektar vinmarker i Solicchiata of Castiglione ved et vulkansk krater 670 meter over havet. Den første årgangen derfra kom i 2016 med Etna DOP Rosso og Etna Bianco. Ikke overraskende fikk han allerede med 2018 årgangen av Etna Bianco 97 poeng! Ikke dårlig for å være hans første hvitvin!

fakta
– Vigna Rionda markene ble replantet i 1946
– biodynamisk produksjon
– Ole Martin Alfsens (OMA) sine Barolo, Barbera, Barbaresco og Etna Rosso/Bianco er produsert hos Davide Rosso

Gårdshuset i Baudana. foto ©️ Giovanni Rosso

vinifikasjon
Langhe Nebbiolo druene høstes for hånd og gjærer naturlig 10-15 dager i sement-tanker med daglig pumping og modnes videre i 50hl franske eikefat i «noen måneder«, og tappes ufiltrert.

smaksnotater
2017 årgangen har litt mer nerve enn 2018, og er en klokkeklar, vibrerende og flott sak, rene referansevinen egentlig. 2018 årgangen er ikke langt unna, men med en noe mer leskende saftig frukt, pent balansert og frisk, med behagelige tanniner og en medium lang ettersmak. To gode årganger, èn flott vin. Temperer til 14-16º C og drikk innen 3-4 år. Drikk til til avocadopasta med knasende god kylling.

Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo 2018

Giovanni Rosso