Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2016

Giovanni Rosso lager noen flotte viner i Piemonte og denne Baroloen fra Serralunga som også hans billigste på Vinmonopolet, drikker i tillegg svært godt allerede. Her får du mye kvalitet for pengene!

– – –

Giovanni Rosso ble grunnlagt i 1930 av Tommaso Canale og hans kone Esterina i Baudana noen kilometer nord for Serralunga d`Alba, en 20 minutters kjøretur sør for byen Alba i Piemonte. Her begynte Tommaso å kjøpe vinmarker i Serralunga, og blant de viktigste avtalene de gjorde var da de i 1934 overtok den nå berømte vinmarken, Vigna Rionda. Tomasso hadde vinifisert vinene sine i Davides og Rosso-familiens kjeller siden 1990, så det var naturlig at Davides mor, Ester Canale, arvet Vigna Rionda markene etter Tommaso Canales død.

Det var ikke før i 1990 at Giovanni Rosso i samarbeid med sin sønn, Davide, begynte å tappe egne viner. En begynnelse på en lang rekke flotte viner og etterhvert med et rykte som en av de ledende vingårder i Piemonte. I 2001 etter å ha gjort seg ferdig med ønolog-utdannelsen og jobbet et år i Bourgogne, tok Davide Rosso som da var 27 år gammel over ansvaret for gården og ført den videre til stadig nye høyder.

I Piemonte produserer Davide kun røde viner, 8 stykker av sorten, helt til han begynte å lage vin på Sicilia. Davide begynte å se på muligheten for å lage vin på Cecilia i 2014 og kjøpte også 6,7 hektar vinmarker i Solicchiata of Castiglione ved et vulkansk krater 670 meter over havet. Den første årgangen derfra kom i 2016 med Etna DOP Rosso og Etna Bianco. Ikke overraskende fikk han allerede med 2018 årgangen av Etna Bianco 97 poeng! Ikke dårlig for å være hans første hvitvin!

fakta
– første årgang av Barolo Serralunga kom i 1996
– vinstokkene i Serralunga er plantet mellom 1984 og 1996

Foto © Giovanni Rosso

vinifisering
Barolo Serralunga er laget på 100% Nebbiolo fra vinmarkene Ceretta Piani, Ceretta Margherita, Sorano, Costa Bella og La Serra som presses separat i oktober og spontangjæres i 10-12 dager i sementtanker. Vinen lagres videre i 36 måneder på 25 hl eldre eikefat, før den ufiltrerte vinen ligger på flaske i 30 måneder.

smaksnotater
Leskende fine smaker av mørke kirsebær, modne bringebær, plommer, te, god syrlighet, spesielt god balanse, tørre tanniner og fin lengde på de rene og friske smakene. Temper vinen til 16℃ og prøv den til for eksempel auberginboller i tomatsaus, en kjempefin enkel rett.

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2016

Giovanni Rosso