Gaia Thalassitis Oak Fermented 2015

Det er ikke lett å lage gode viner på Hellas. Jeg har søkt høyt og lavt og smakt meg frem og så langt er vinene til Gaia noen av de beste jeg har kommet over! En spennende produsent med en rekke flotte viner.

–  –  –

Gaia Wines ble grunnlagt i 1994 av Yiannis Paraskevopoulos (utdannet ønolog fra universitetet i Bordeaux II) og Leon Karatsalo. Ønsket var å starte to vingårder i de to viktigste vinregionene i Hellas, Santorini og Nemea og å produsere konkurransedyktige viner av høy kvalitet. Første årgang de laget var Thalassitis. I 1994 laget de 9.600 flasker av den som utfordret de etablerte standardene for de tørre hvite vinene i Hellas. I 1999 ble Thalassitis Oak Fermented introdusert, som ble til i en kombinasjon av Assyrtiko druer i Never eik fra sentral-Frankrike og eldre acacia fat fra Sør-Frankrike.

Gaia har to vingårder, èn som ligger i Nemea på en høyde (550m oh) med fantastisk utsikt over slettene til Nemea og dalen av Asopos-elven, rundt 250 meter under. Den andre ligger på den lille øyen Santorini hvor også Thalassitis lages.  Assyrtiko vinrankene her er 70-80 år gammel som gir et spesielt lavt utbytte per hektar (3.000 kg). Totalt produserer de 350 000 flasker i året på 11 hektar og lager totalt 17 forskjellige viner på de greske druene Assyrtiko, Roditis, Agiorgitiko, Moschofilero og Syrah.

Vinrankene vokser i «Koulara», en kurvform. foto © Gaia Wines

Santorini antas å være en av verdens eldste vinproduksjonsområder. Jordsmonnet består av vulkansk porøs jord og vinrankene vokser i en «Koulara» metode (kurvform), noe som betyr at de er vevd i kontinuerlige sirkler for å danne en kurv for beskyttelse mot de sterke vindene og den harde sommersolen. Det regner gjennomsnittlig bare 400mm per år her og mest om vinteren. Vannet siver gjennom den steinede og porøse jorden og samler seg dypt nede i grunnen. Der lagres den til sommervarmer trekker vannet nærmere overflaten og nærer vinrankene når det er som varmest.

Om natten kommer det kalde, forfriskende, vinder fra nord og senker temperaturen dramatisk. Disse vindene sørger også for at vinrankene fra å bli smittet av Botrytis og mugg. Santorini har et typisk middelhavsklima med milde vintre, lavere temperaturer etterfulgt av varme, vindfulle og tørre somre. Vekstforholdene her er jevnt over det samme fra år til år.

fakta
– Thallassa betyr sjø på gresk og Thallassitis betyr; den som kommer fra havet
– 65% eksporteres til USA, Canada, Australia, Storbritannia, Belgia, Frankrike, Nederland, Russland og Norge

Gaias kjeller på Santorini. foto © Gaia Wines

vinifikasjon
Gaia Thalassitis Oak Fermented 2015 er laget 100% på druen Assyrtico på østsiden av øyen Santorini hvor vinstokkene i gjennomsnitt er fra 70 til 80 år gamle og står i tørr, porøs, vulkansk jordsmonn. Druene selekteres nøye før mosten får 12 timers masserasjon på 10° C mens fermenteringen skjer med utvalgte gjærstammer i små, franske, 225l eikefat (barriques), 80% nye og 20% ​​andre gangs brukte fat. Til slutt modnes den videre i 5 måneder på barriques med hyppig battonage. Vinen filtreres før tapping.

smaksnotater
Denne aromatiske, pent eikete og friske vinen har en spesielt god balansert fylde. Eikepreget er kjennbart men behagelig samtidig som de kremete og intens friske smakene av tropisk frukt, pære, sitrus og nøtter med tørr utgang gir en oppløftende opplevelse. Den er ung ennå og trenger 1 times tid i karaffelen og serveres best med en temperatur rundt 12° C. Lagres den i en mørk kjeller eller et vinskap på rundt 12° C kan den fint lagres i opptil 5-6 år.

Smakene av sitrus, pære og tropisk frukt gjør at den kanskje er best til mat, og da spesielt god til nyfisket skrei eller chowder med mais.

Gaia Thalassitis Oak Fermented 2015

Gaia Wines