Fransk kyllinggryte

De siste ukers hendelser med Coronavirus har vært helt uvirkelig. At den på så kort tid har bredt seg verden rundt og på mange måter har bragt land og kontinenter til knes er ingen spøk. En får bare håpe at det ikke vil vare for lenge og at samfunnet snart vil komme tilbake i gjenge. I mellomtiden vil jeg dele denne enkle men gode franske klassiske kyllingretten som ble servert med en deilig Pino Noir fra USA.

–  –  –

til 4 personer

1 hel kylling
3 dl hvitvin
olivenolje
1 ss hvetemel
3 dl kyllingkraft
1 boks hakkede tomater
8-10 amandinepoteter
1 ts tørket timian
3 hvitløksbåter
3 dl kremfløte
10 aromasopp
1 løk
salt og pepper

Tørk kyllingen i med tørkepapir, del den i passe store biter og krydre den med havsalt og nykvernet pepper. Stek bitene i olivenolje i en dyp jerngryte på moderat høy varme i omlag 8 minutter til de er godt brunet. Ta ut stykkene etterhvert som de blir ferdige og legg på en tallerken. Ha smøret i gryten og reduser varmen til moderat styrke. Finkutt løken og stek den i gryten til den blir gyllen. Hev varmen til moderat høy varme og ha i tynnskjært sopp, finkuttet hvitløk og 1 ts salt. Rør jevnt i gryten til alt er godt brunet.

Ha i melet og kok opp under omrøring i 30 sekunder. Ha i hvitvinen og la det småkoke. Rør inn kylling-kraften, la saften av de hakkede tomatene renne av og legg resten i gryten sammen med timianen og den gjenværende 1/2 ts salt. Ha i kyllingen og la det småkoke under lokk i omlag 15 minutter.

Jeg synes potet- eller søtpotetstappe fungerer best til gryteretter og koker da opp 8-10 poteter i kyllingkraft med 3 fedd hvitløk og stapper den med 5 ss smør og kremfløte, smak til med salt og pepper.

Den perfekte vin til denne retten skulle vise seg å være Chanin Santa Rita Hills Pinot Noir 2017. Med eller uten mat er denne Pinot Noiren en helt spesielt god vin, jeg har storkost meg med den til begge deler flere ganger. Vinens fyldige og saftige frukt med smaker av kirsebær, bjørnebær og nøtter med lett eikepreg var lett å matchet til denne saftige og rike kylling-gryten! Syrligheten til vinen var i tillegg med på å runde pent av og friske opp hver munnfull:)

Gavin lager denne vinen bare i gode år når de har tilgang til ekstra gode druer fra noen av Californias beste vinmarker. Druene plukkes for hånd om natten og får 12-16 dagers maserasjon i åpne eikefat med 20% hele klaser. Deretter blir de presset og overført til franske eikefat (ca. 8% nye) hvor mosten spontangjærer og vinen modnes i 18 måneder på bunnfall.

Chanin Wines