Ettore Germano Hérzu Langhe Riesling 2018

Riesling fra Piemonte? Joda, og det er en knallvin også. Jeg husker spesielt 2013 årgangen som jeg smakte over flere år og sist gang i 2019, da var den rik og fruktig med en nydelig balanse som man sjeldent opplever. Når den nå i 2018 årgangen er tilbake er det en slankere årgang med mer syre men fremdeles en meget god vin.

 

fra enFamiliebedriften Azienda Ettore Germano holder til i Serralunga d`Alba i Piemonte, et kvarters tid med bil fra La Morra. De eier totalt 15 hektar vinmarker hvorav 10 hektar er i Serralunga og 6 hektar i Cigliè og produserer totalt ca. 100 000 flasker per år. Halvparten av produksjonen er hvit og musserende vin.

Familien har eid marker i Serralunga siden 1856, men det var ikke før Ettore Germano begynte å replante vinranken i 1950 at grunnlaget for dagens viner ble lagt. Eiendommen drives nå av Ettores sønn, Sergio, og hans kone Elena. Rødvinene deres dyrkes, med unntak av Pinot Noir, i Serralunga, mens Riesling druene dyrkes ca 50 km lenger sør, i landsbyen Ciglié i Alta Lange regionen. Jordsmonnet her er rikt på kalkstein med et underliggende lag av «Pietra di Langa», stein som hjelper vintreet å utvikle mineralegenskaper. Høyden (550m) og det kjølige klimaet i Ciglié hjelper til å utvikle de friske og komplekse aromaene.

vinifikasjon
Druene er 100% Riesling Renano (lokal Druene håndplukkes i små kurver som transporteres skånsomt til produksjonslokalene hvor de presses lett. Mosten fermenteres i 40 dager på rustfritt stål i 15° C, vinen er avkjølt for å motvirke malolaktisk fermentering. Vinen lagres videre i 6 måneder på bunnfall i rustfrie ståltanker (ingen batonnage), tappes i mai. Vinen får noe restsødme, ca 5-6 g/l på grunn av den lave fermenteringstemperaturen.

smaksnotater
Denne utgaven av vinen er noe slankere enn for eksempel 2013, men det er lett å kjenne igjen at det er en kvalitetsvin. Den er også blitt 100 lappen dyrere og det kan være at eurokursen som har skylden, men den er nok havnet i et litt for høyt prisnivå nå. Med sin slanke profil og hint av tropiske frukter er dette en god matvin som best vil passe til røkt kveite med salat og sennepssaus. Vinen er veldig ung ennå, så jeg anbefaler å la den ligge i alle fall 2 år før du får best utbytte av den.

Ettore Germano Hérzu Langhe Riesling 2018

Ettore Germano